L'única pel·lícula nord-americana en competició a Canes 2010, Fair Game, reconstrueix l'anomenat Cas Plame, a cavall del thriller d'espies i el film de denúncia. Naomi Watts hi encarna Valerie Plame, agent de la CIA de qui la Casa Blanca en destapà la identitat el 2003 per a venjar-se del seu marit, Joe Wilson (Sean Penn, a la pantalla), i distreure l'atenció mediàtica sobre el que aquest exdiplomàtic havia publicat al New York Times, acusant l'administració Bush de manipular informació sobre les armes de destrucció massiva. Funcional i didàctic, no va més enllà de la simple il·lustració del cas, fent-ne espectacle.

També beu de la realitat La nostra vida de Daniele Luchetti, l'altre film a concurs, tot i ser una ficció. Relata la història d'un paleta italià jove que ja és constructor i, amb una colla de treballadors il·legals, s'embolica en una promoció immobiliària. En un context d'economia submergida, explotació laboral i racisme, els protagonistes són supervivents al marge del món institucional, emparats només pels solidaris lligams familiars, d'amistat o veïnatge. Un document lúcid i tanmateix amè sobre la degradació moral de la consumista societat treballadora.

Val la pena destacar que dos cineastes catalans tenen un paper remarcable al festival d'enguany. D'una banda, Marc Recha exerceix de jurat dels curtmetratges que s'hi estan projectant. I, aprofitant la seva estada al certamen, ha revelat que té ara mateix tres projectes sobre la taula, el primer dels quals serà una pel·lícula de ciència-ficció. I, per altre cantó, Jaime Rosales és a l'Atelier de Canes per a trobar suport financer per al seu nou film, Dream and silence, que rodarà l'any que ve en català, francès i castellà a París, Barcelona i el Delta de l'Ebre. Tracta d'un arquitecte a qui, després d'un accident de cotxe, se li ha esborrat la memòria sobre la filla morta en el succés.