Vestits per a l'ocasió Argelaguer i Girona tornen al 1600 durant el rodatge.Una de les actrius d'"El Monje" passa pel set de maquillatge i perruqueria que s'ha habilitat a la població garrotxina.Una de les cases del carrer Major, transformada en la vivenda de Leonella gràcies al departament d'art. Aquest mateix carrer, amb el tràfec d'actors i equip.

El carrer Major d'Argelaguer serà el testimoni d'un crim aquest dissabte, i ja se'n coneix la víctima, l'arma que s'usarà i la identitat de l'assassí. Però tot i la predicció no caldrà avisar les forces de l'ordre, perquè tot correspon a una de les escenes d'El Monje que es rodaran a la població garrotxina, i on l'actriu que interpreta la jove Leonella morirà d'una ganivetada a mans del francès Vincent Cassel. L'actor, que s'ha passejat enguany per Canes amb el cap rapat que li exigeix aquest paper, s'incorpora avui al rodatge després de la seva recent segona paternitat amb la també actriu Monica Bellucci.

Aquesta obra literària de Matthew G. Lewis és un dels màxims exponents de la novel·la gòtica, i per tant la pel·lícula que es rodarà durant tres setmanes a Girona i Argelaguer estarà plena de les motivacions humanes més primàries: desig, por, amor i mort.

Segons que explica el cap de producció Jordi Abarca, l'equip tècnic està format per una setantena de persones que s'estan allotjant al mateix Argelaguer i Besalú, així com als hotels Ultònia i Carlemany de Girona. A banda, s'habilitaran a l'Històric camerinos i sales de descans per als actors i actrius, entre els quals es compten, a més del mateix Cassel, Géraldine Chaplin (com a Mare Superiora), Reda Kateb (vist a la joia del 2009 Un prophète) i Jordi Dauder.

Sergi López, encarnant el mateix Diable, també pren part d'aquesta pel·lícula històrica produïda per les espanyoles Morena Films i Estrategia Audiovisual amb la parisenca Diaphana. Val a dir, però, que el seu demoníac personatge s'afegeix al rodatge en darrera instància, i per tant no es podrà gaudir de la seva presència a les nostres comarques. I és que l'stage gironí és un interval entre el rodatge a Santes Creus (que simula un monestir als afores de Madrid, la ciutat on representa que se situa l'acció) i a França, a l'espectacular abadia benedictina de Fontfroide, a Narbona. La producció s'enllestirà de tornada a Espanya a primers de juliol, a les navarreses Bárdenas Reales.

El clímax del film, a la catedral

Pel que fa al rodatge a Girona, acollirà la que serà sens dubte l'escena més espectacular d'El Monje, i en paraules d'Abarca, "la més complexa i divertida". Es tracta d'una multitudinària processó que comptarà amb 300 extres escollits en un càsting realitzat fa poques setmanes a la Casa de Cultura, i que s'enregistrarà a l'entorn de la Catedral el proper divendres 11 de juny.

Per poder rodar el que serà "el clímax de la pel·lícula,", segons el seu cap de producció, caldrà transformar el Barri Vell per tornar-li el seu aspecte del segle XVII. Així, i com ja va passar amb el rodatge d'El perfum, caldrà "eliminar tots els elements anacrònics com senyals i fanals elèctrics, i tapar algunes portes modernes". D'aquesta manera, la catedral lluirà fantasmagòrica en una escena nocturna on l'única llum serà la de les torxes. El dia abans es farà un assaig general i les proves d'il·luminació, per tal que el divendres tot estigui llest: el rodatge s'iniciarà a les 9 del vespre i es preveu que s'allargui fins a les 5 del matí.

Jordi Abarca ha volgut destacar la bona sintonia que s'ha aconseguit amb l'Ajuntament de Girona, especialment tenint en compte les demandes que s'havien fet per aconseguir un entorn adequat: "És un rodatge complex i no sabíem si se'ns acceptarien totes les propostes, però ens han escoltat i han entès el que els proposàvem", afirma el cap de producció.

A Argelaguer, el rodatge s'acabarà el proper 4 de juny; la població garrotxina està acollint exclusivament rodatges d'interiors, motiu pel qual el departament d'art ha hagut d'elaborar nombrosa decoració d'època. Serà precisament en una de les cases del carrer Major on dissabte es filmi aquest sanguinari crim d'Ambrosio, el personatge interpretat per Cassel.

Així, durant dues setmanes se simultanejarà el rodatge a les dues localitzacions, mentre que a la tercera l'equip estarà centrat només a la capital. Així es prepararà el que serà el moment més espectacular d'aquesta història apassionada i truculenta que té previst arribar a les pantalles l'any vinent.