El Centre d'Arts Escèniques (CAE) de Salt ha salvat un dels últims esculls administratius amb el vistiplau de la Comissió del Patrimoni Cultural de l'1 de juliol, que no ha trobat impediments a autoritzar la reconversió de les antigues naus de la fàbrica Coma Cros en un centre de producció i exhibició d'espectacles.

Tot i que la Comissió del Patrimoni s'ocupa preferentment de castells i antigues esglésies, la seva autorització era imprescindible per modificar l'estructura d'unes naus industrials declarades Bé Cultural d'Interès Nacional.

El regidor saltenc d'Urbanisme, Joan Boada, calcula adjudicar el concurs d'obres les properes setmanes, i voldria poder començar els treballs "no més enllà del setembre, perquè aquesta és una obra amb subvencio europea i hi ha terminis a complir".

L'obra sola puja a 2,7 milions i forma part del programa interreg a través del projecte Escena Catalana Transfronterera, compartit amb el Teatre de l'Archipel de Perpinyà, projectat per l'arquitecte Jean Nouvel.

L'arquitecte del nou CAE, Josep Maria Forteza, ha definit la sala principal de l'equipament com una caixa d'assajos que permetrà penjar un motor en qualsevol punt. Serà molt flexible i, en un parell d'hores, gràcies a unes grades motoritzades, es podrà convertir en un teatre clàssic a la italiana o bé tenir un escenari central o com es vulgui. Tindrà entre 380 i 990 localitats.

Salvador Sunyer, director de Temporada Alta i ànima del projecte El Canal, que tindrà la sala d'assajos definitiva al CAE, diu que li fa molta il·lusió que això comenci a arrencar perquè finalment hi haurà "la pota de la creació". El CAE treballarà amb la sala d'assajos del Teatre de l'Archipel, la Blackbox. Seran dos equipaments paral·lels que ha de servir per establir ponts entre la Catalunya del Nord i la del Sud i per projectar el teatre català al mercat francès.