La Fraternitat de Santa Clara de Vilobí d'Onyar ha organitzat, del dilluns 19 al divendres 23 de juliol, la tercera edició d'una "experiència contemplativa". Els dos objectius són "donar a conèixer una manera diferent de viure segons l'experiència de Santa Clara i Sant Francesc d'Assís" i "oferir un espai en què la persona es pugui trobar en ella mateixa perquè és l'única manera de descobrir, com a germà, l'altre, i Déu", segons ha explicat Clara Fernàndez, una de les 14 religioses que de la comunitat i coordinadora de l'activitat. I afegeix que "creiem que l'experiència d'ambdós sants en un temps molt concret poden ajudar en la societat actual" i, a més, "podem contribuir, a través de l'experiència personal, a un canvi a favor de la pau i el bé". La resposta ha estat molt positiva i, en aquests darrers dies, han hagut de desistir d'inscriure més gent interessada. Hi participaran 10 persones.

Aquesta proposta va sorgir de la conjugació de la voluntat de la mateixa comunitat amb la de persones de fora que mostren interès en les formes de vida i espiritualitat de Santa Clara i Sant Francesc d'Assís. El resultat ha estat, argumenta la religiosa, una activitat a fi que aquesta forma de vida es pugui "conèixer i experimentar". Enguany, el lema que serveix d'eix, en un procés de preparació dels 800 anys de la fundació de l'orde, és la contemplació i pregària. "Copsem que la pregrària, com a experiència de fe, només es queda en el fet de resar" però, segons l'espiritualitat de Santa Clara, "la pregària té conseqüència de transformar la persona i l'entorn", justifica Fernàndez. Explica, citant Santa Clara, que "hem d'observar el que vivim, hem de considerar el que ens aporta i, des de la nostra realitat, intentar transformar aquesta experiència". Per tant, continua raonant, "la pregària no és quelcom passiu".

Interrogada sobre la bona acollida de la iniciativa, la germana comenta que "totes les persones tenim necessitat de quelcom més" en el procés vital. És una trobada oberta i, així, hi ha homes i dones, i de diferents edats. A tall d'exemple, el fet que els participants hagin de dormir en lliteres a l'hostatgeria ha provocat limitacions en persones de més edat. Segurament, al mes d'octubre i novembre, la comunitat de clarisses convocarà una altra edició. L'interval d'edat amb més participants és entre els 30 i els 45 anys. Els inscrits, a proposta d'ells mateixos, seguiran el ritme de la comunitat religiosa. "No volem imposar res, volem compartir", manifesta. Tanmateix, l'activitat contemplativa vol "prioritzar els espais personals".