De Vilaseca (Camp de Tarragona) i 30 anys d'edat, va estudiar Comunicació Audiovisual i va treballar a la televisió de Reus, però, quan va poder, va marxar. Ara és professor de català als EUA.

A Califòrnia interessa el català?

A Califòrnia hi ha altres universitats on també s'ensenya, com la de Santa Bàrbara, Los Àngeles, San Diego... Els professors ens coneixem aquí en trobades com aquesta a Girona i allà podem organitzar algun sopar.

Quants alumnes té vostè?

Aquest any tindré quatre estudiants a la universitat de Standford, on estic fent el doctorat de Literatura Ibèrica i Llatinoamericana. L'any passat, a la universitat de Santa Bàrbara, teníem una mitjana de més de trenta estudiants.

Quin és el perfil de l'estudiant de català als EUA?

Són gent que fa el doctorat i que acabarà fent de professor, i les seves tesis estan relacionades amb la llengua i cultura catalana.

Barcelona encara ven?

El reclam de Barcelona funciona moltíssim, però la nostra feina és explicar que, rere la gran façana que és Barcelona, hi ha habitacions molt interessants, com l'Empordà, les Illes Balears, València o Tarragona.

Quins autors explica a classe?

Ells pensen que Miró, Gaudí, Dalí, Pau Casals, l'estada catalana de Picasso... són espanyols. Quan expliques la realitat catalana se sorprenen. D'escriptors, explico Rodoreda i Víctor Català.

És cert que avança el castellà als Estats Units?

A Califòrnia, antiga zona mexicana, és la segona llengua i ja està al 50 per cent.

Tothom al carrer parla castellà i anglès?

No, però hi ha molta immigració i molts americans ja estan començant a entrar en l'espanyol. Hi ha tot un mercat en espanyol, moltes botigues tenen el rètol «se habla español» per raó econòmica.

I com es troba un en aquest ambient reivindicant el català?

Bé. Són gent oberta. No hi ha catalanofòbia i, si es dóna el cas, és de part d'un nacionalista espanyol, com un navarrès que vaig conèixer contrari a Catalunya i al País Basc.

Què els interessa de nosaltres?

El primer que et pregunten és de quina raça ets.

I què s'ha de respondre?

Jo els dic que sóc mediterrani. El seu tema no és nacionalista, tots són nord-americans. No prejutgen. És còmode fer classe sense que et diguin tòpics com «català garrepa».