El mal ús de l'aire condicionat causa el 50 % dels refredats d'estiu i la meitat de les baixes laborals d'aquests mesos, segons els especialistes de la Societat Madrilenya de Pneumologia i Cirurgia Toràcica. El 20 % dels propietaris d'aire condicionat assegura que ha tingut problemes respiratoris derivats de la seva utilització, la majoria constipats (32 %), mals de coll (27 %) i refredament (11 %). Un mal ús d'aquests aparells pot afectar la salut, sobretot, de pacients amb malalties respiratòries cròniques, ja que l'aire que produeixen "irrita les vies aèries, i en determinades persones pot provocar quadres semblants a l'asma bronquial", segons els especialistes. Segons la pneumòloga Concha Prados, les grans diferències de temperatura provocades per l'aire condicionat "contribueixen a l'augment de malalties respiratòries com la laringitis o la faringitis". L'organització també ha destacat la importància de netejar els filtres d'aquests aparells quan comença la temporada de calor, ja que s'hi poden acumular bacteris i fongs en el seu interior, com ara legionella i aspergillus.

L'Associació General de Consumidors, per la seva banda, assegura que l'ús de l'aire condi-cionat pot suposar fins a l'11 % del consum total d'electricitat que es fa a Espanya. Per aconseguir que no es consumeixi molt, cal graduar aquests aparells a 25 graus, netejar els filtres i evitar obrir portes i finestres per ventilar l'estança.

A més, instal·lar tendals en les finestres on toca més el sol permetria un estalvi del 30%. L'ús de ventiladors produeix una impressió de descens de temperatura de fins al 5%.