Pagesos, sabaters, flequers i tota mena d'artesans van lluitar sense preparació ni equip, com posseïts, contra el modern exèrcit regular francès, en una guerra que no es pot analitzar des del punt de vista reduccionista de l'enfrontament entre els imperis francès i espanyol, entre altres aspectes perquè l'Exèrcit espanyol va fer un paper, segons els historiadors, com a mínim lamentable, arribant fins l'extrem d'abandonar Catalunya a la seva sort, com va passar al setge de Tarragona. La complexitat d'elements que van intervenir en l'anomenada Guerra del Francès (1808-1814) s'analitza en una nova exposició que centra l'atenció en els fets històrics de les comarques gironines, víctimes d'un xoc que, sobre el terreny, van patir les crueltats pròpies de la guerra de guerrilles.

A propòsit del dos-cents aniversari d'aquells fets històrics, i amb l'objectiu d'aprofundir en el seu origen i conseqüències, el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona ha organitzat l'exposició La Guerra del francès a les comarques gironines, que quedarà inaugurada demà, a les vuit del vespre, al castell de la Bisbal, escenari de crues batalles a la plana empordanesa.

L'exposició es podrà visitar a la Bisbal fins al 10 d'octubre, per iniciar després una itinerància d'un parell d'anys que la portarà a Banyoles, Begur, Besalú, Calonge, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Segons explica al seu bloc l'historiador i professor de la UdG Genís Barnosell, comissari de la mostra, aquesta va acompanyada d'un complet llibre-catàleg que vol ser un estat de la qüestió sobre el tema, i que presenta les noves investigacions que s'estan fent.

Els esforços que cada territori va realitzar per aturar la invasió són analitzats en uns estudis que aporten noves dades fruit de les últimes recerques històriques.