Vuit robustos operaris van ser necessaris per traslladar una històrica tela, de pes físic proporcional als dels fets històrics que relata. El gran dia de Girona, una pintura a l'oli de 5,40 x 11,90 m, ja es troba a l'interior de l'auditori Josep Irla de la nova seu de la Generalitat a Girona, per presidir els actes ciutadans que acollirà l'antiga capella de l'hospital de Santa Caterina.

La monumental tela que el mestre del realisme Ramon Martí Alsina va pintar l'any 1864 va arribar ahir enrotllada procedent del centre de restauració de la Generalitat a Sant Cugat del Vallès, i no es desenroscarà fins divendres vinent, quan es mostrarà per primera vegada en públic després de la seva restauració.

Gironins heroics

L'obra reprodueix l'escena final de l'escomesa del 19 de setembre de 1809, tres mesos abans de la capitulació, quan l'heroica i soferta Girona va repel·lir un violent atac francès. Amb Álvarez de Castro al centre, l'escena reprodueix els defensors de Girona, drets entre cadàvers, amb la silueta de les muralles al fons, contemplant l'enemic francès fugir amb la cua entre cames.

La historiadora de l'art i regidora de Cultura de Girona, Lluïsa Faxedas, que va tenir la idea i va proposar recuperar el quadre per a la ciutat de Girona -fins aleshores conservat als magatzems del MNAC-, va ser ahir present a la maniobra de trasllat, acompanyant el director dels Serveis Territorials de Cultura, Miquel Sitjar, i el delegat del Govern, Jordi Martinoy, entre altres representants del món cultural gironí.

La tela va estar exposada al Palau de Belles Arts de Barcelona fins que un bombardeig feixista la va danyar seriosament, durant la Guerra Civil espanyola. Setanta anys després, el quadre es tornarà a exhibir. Divendres vinent, les autoritats mostraran la tela i explicaran la seva incorporació a l'exposició d'homenatge a l'autor, organitzada pel Museu d'Art de la Ciutat.

L'obra, que és propietat del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), estarà en exposició permanent a l'Auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat gràcies a un conveni de col·laboració signat entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Caixa de Girona i el MNAC.