Un grup de científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, ha descobert una nova espècie d'esponja en aigües del mar Antàrtic que han batejat amb el nom de Stylocordyla chupachups, per la seva forta semblança amb els caramels de pal.

Segons l'investigador del Departament de Biologia Marina i Oceanogràfica del ICM-CSIC i membre del grup que va recollir per primera vegada aquest tipus d'esponges en la seva segona campanya antàrtica el 2000, Josep Maria Gili, "la nomenclatura vol ser també un homenatge als fills de l'equip que esperen mesos fins que els seus pares tornen d'expedicions llunyanes. És una manera molt dolça i entranyable d'agrair-los el seu sacrifici i la seva tolerància davant els reptes i l'exigència de la nostra professió".

Gili va defensar que els conceptes de "ciència i humanitat" poden anar junts, i va revelar que, prèvia sol·licitud al Comitè Internacional de Nomenclatura Zoològica, l'equip ha demanat autorització a la companyia fabricant dels Chupa Chups per posar aquest nom a l'espècie, una petició que l'empresa fundada a Catalunya però que actualment està en mans d'empresaris italians, va respondre encantada.

L'equip de l'estudi que descriu l'esponja, publicat a Polar Biology, remarca que aquesta esponja s'havia anomenat primerament Stylocoryla boreales, per que era confosa amb altres que habiten en l'altre hemisferi. Tot i això, el grup ha determinat que el citat invertebrat respon a una espècie nova, diferent de la de l'hemisferi sud, i que només es troba al nord, especialment entre els 100 i els 200 metres de profunditat.

L'"esponja-chupachups" es decanta per les superfícies horitzontals o inclinades i és de les primeres espècies que repoblen l'ecosistema quan cau un bloc de gel. De fet, s'alimenten de bacteris i fitoplàncton i actuen com a "verdaders filtres". La troballa posa de manifest la diversitat biològica de les aigües polars. Gili també destaca que la troballa i la seva particular nomenclatura "obre un debat sobre com es posa el nom a les noves espècies".

Les esponges són un dels grups d'invertebrats predominants als mars antàrtics, on les 350 espècies diferents representen prop del 75% de la biomassa del fons marí. La simplicitat d'aquests organismes fa que siguin molt eficients i s'adaptin fàcilment a qualsevol entorn. La seva alimentació consisteix en partícules que es precipiten al fons des de la superfície marina. L'espècie batejada ara forma catifes de centenars de metres d'extensió entre els 100 i els 500 metres de fondària.