El filòsof alemany Walter Benjamin va morir la nit del 26 al 27 de setembre de 1940 en una fonda de Portbou, on es trobava de passada, en fugida per no ser una víctima del nazisme alemany. Just 70 anys després, la localitat altempordanesa va retre homenatge a aquest pensador, crític literari i traductor d'origen jueu i nascut a Berlín que va donar per acabada la seva vida a Portbou.

El director del Memorial Democràtic i el filòsof Reyes Mate van tancar ahir a Portbou el Col·loqui Internacional Walter Benjamin tot destacant l'actualitat de la memòria i el compromís amb la llibertat del pensador alemany mort el 1940 quan fugia del nazisme. Miquel Caminal, el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, i l'alcalde de Portbou, Antoni Vega, van retre homenatge ahir a la tomba del filòsof alemany. També es va aprofitar l'ocasió per presentar el projecte del nou Espai Memorial Walter Benjamin i del premi Memorial Democràtic Portbou-Walter Benjamin.

Nou Espai Memorial

Durant les tres jornades del Col·loqui Internacional Walter Benjamin, en el qual van participar més d'un centenar de persones, es va entonar un discurs centrat en una reivindicació de la plena vigència del pensament i la figura del filòsof alemany mort ara fa 70 anys. Prèviament, el director del Memorial Democràtic, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, i l'alcalde de Portbou, Antoni Vega, van fer una ofrena floral a la tomba de Benjamin i van visitar el monument que l'artista Dani Karavan va dedicar al filòsof alemany. Així mateix, Caminal, Martinoy i Vega van presentar el projecte del nou Espai Memorial Walter Benjamin que la Generalitat i l'Ajuntament de Portbou, amb ajut de la Unió Europea, van projectar a l'antiga casa consistorial del municipi empordanès. També van presentar les bases del nou Premi Memorial Democràtic Portbou-Walter Benjamin, bianual i dotat amb 18.000 euros, repartits entre una categoria d'assaig i una altra de beca d'ajut a l'activitat artística.

Miquel Caminal va destacar que "a través de l'Espai Walter Benjamin de Portbou i del nou premi, el Memorial Democràtic vol projectar-se a Europa fent servir les idees de Benjamin per difondre, entre els estudiosos però també entre la ciutadania en general, els valors democràtics, l'antidogmatisme i el pensament crític". El director del Memorial Democràtic va relacionar el caràcter de Benjamin com a "combatent del totalitarisme" a la primera meitat del segle XX amb la lluita actual en contra "d'un totalitarisme econòmic que ha privatitzat l'Estat".

En la seva conferència de cloenda, Reyes Mate va dir que "a Portbou s'apaga la vida de Walter Benjamin però comença la història de la seva obra", coincidint amb una tesi exposada igualment durant el col·loqui pel director de l'Arxiu Walter Benjamin de Berlín, Erdmut Wizisla: "La vida de Benjamin va acabar a Portbou; però llegir-la com un fracàs significaria matar Benjamin una altra vegada". Segons Reyes Mate, Benjamin potser va tenir una vida marginal però no va ser un intel·lectual marginal, sinó radical i de gran visió de futur i vigència actual, "molt interessat per la veritat i de pensament crític, compromès fins al final en la lluita europea contra el feixisme".

Reyes Mate va afegir que "la figura de Benjamin és fonamental per a una esquerra avui completament desorientada: si Marx va ser el pensador del capitalisme del segle XIX, Benjamin va ser el pensador crític del capitalisme del segle XX en definir que no és ja la fàbrica i el proletariat sinó el consumisme i el drapaire, la deshumanització en el consum, el que caracteritza la societat capitalista".

Abans de la conferència de clausura de Reyes Mate, i a banda de presentar el futur Espai Memorial Walter Benjamin i el nou premi Memorial Democràtic Portbou-Walter Benjamin, Miquel Caminal i el cap de projectes del Memorial Democràtic, Jordi Guixé, van donar per inaugurats als carrers de Portbou quatre monòlits amb uns plafons explicatius que situen els espais de memòria de la localitat. En els darrers cinc anys, a través del Memorial Democràtic i la direcció general de Memòria Democràtica, la Generalitat ha invertit ja més de 350.000 euros en polítiques de memòria a Portbou.

El llegat de Benjamin

El delegat del Govern i el director del Memorial van refermar el compromís de la Generalitat per convertir Portbou en el que l'alcalde del municipi va definir com "una població capdavantera a Europa i el món en la recuperació de la memòria històrica" a partir de la projecció del llegat de Benjamin.

El nou Espai Memorial Walter Benjamin de Portbou tindrà espais expositius permanents i vinculats al filòsof alemany, un centre de documentació, una sala de lectura i biblioteca de l'exili i un alberg de recerca en memòria històrica per a intel·lectuals, artistes, periodistes, formadors i investigadors, als quals també s'ofereix el nou premi Memorial Democràtic Portbou-Walter Benjamin.