El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, l'historiador Joaquim Nadal, es va declarar ahir, davant l'auditori del CaixaFòrum Madrid, ferm continuador del projecte polític de l'historiador Jaume Vicens Vives.

Nadal va fer seves les paraules adreçades fa cinquanta anys per l'insigne historiador gironí a la joventut de l'època per increpar-la: "Busca objectius concrets, tangibles, possibles, i no te'n vagis per les branques. I, sobretot, fixa't en els astres que hem construït, perquè si te'n vas per les estrelles, no canviaràs el món".

"Aquest missatge -va prosseguir Nadal- ens vindria molt bé. Alguns a Catalunya consideren superat i frustrat el projecte de Vicens, i alguns pensen que ha acabat l'època de la mútua comprensió i que cal buscar altres sortides, i jo sóc dels que penso que ens fa falta molt Vicens".

Jaume Vicens Vives, vigent cent anys després és el títol de la jornada que va donar el tret de sortida ahir dels actes de l'Any Vives a Madrid, que commemora el centenari del naixement i cinquantenari de la mort de l'historiador gironí.

Historiadors, intel·lectuals i polítics van reivindicar l'actualitat del pensament d'un dels grans renovadors de la historiografia del segle XX, a més d'exemple de l'intel·lectual compromès amb la realitat política i social del seu temps.

Joaquim Nadal va assegurar que el seu pensament polític és ara més necessari que mai perquè Vives demanava deixar de banda la "passió de les idees abstractes" i treballar sobre "objectius tangibles".

La jornada Vicens Vives, una visió de futur del Caixafòrum de Madrid va comptar també amb la participació de l'exconseller de Cultura Ferran Mascarell, el catedràtic d'Economia Josep María Bricall, el doctor en Sociologia Santos Juliá, el catedràtic d'Història Contemporània Borja de Riquer, l'advocat Antoni Garrigues Walker, i els "pares" de la Constitució Miquel Roca i Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, entre altres, com ara la filla de l'historiador, Anna Vicens Vives.

Aquest és el primer dels actes a Madrid de l'Any Vicens Vives en què es commemora el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la mort d'un dels pares de la història contemporània espanyola. Madrid tindrà l'exposició del centenari que ja s'ha vist a Barcelona i Girona.

Segons els organitzadors de l'acte, Vives "va lluitar en vida per un concepte renovador de la història que buscava l'autenticitat i que renegava tant de la perspectiva nacionalista que dominava la historiografia catalana com de la ideologia que impregnava la del franquisme".

Nadal va assegurar que, 50 anys després de la seva mort, el pensament de Vives és "imprescindible" per intentar "entendre una mica millor la peripècia col·lectiva actual i per abordar algun dels problemes candents que requereixen moltíssim sentit comú i no tanta passió desbordada per les idees abstractes".

El president d'Honor de La Caixa, Ricard Fornesa, va recordar que Vives tenia una plena sensibilitat catalanista, però no ho traslladava a l'àmbit investigador, perquè "perseguia excloure els materialismes i les ideologies frívoles" i "considerava que des del segle XIX s'havia desplegat una història de Catalunya amb fervor patriòtic i nacionalisme, i una d'Espanya amb romanticisme, folklore i poesia", quan el que calia era trobar "la veritat".