La finlandesa 'Rare Exports: a Chistmas Tale' ha estat escollida millor pel·lícula en la 43a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic Sitges 2010. La cinta, que també ha guanyat el guardó al millor director per Jalmari Helander i millor fotografia, mostra una cara ben diferent de Santa Claus. L'entranyable avi de barba blanca que porta regals per Nadal és en el film una criatura amb instints assassins. D'altra banda, Josie Ho per 'Dream Home' i Patrick Fabian per 'The Last Exorcism', han estat premiats com millor actriu i actor del festival, respectivament. El premi especial del jurat s'ha atorgat a la producció alemanya 'We are he night', decisió xiulada per el públic assistent.

L'equip responsable del palmarès d'enguany estava format per Francesco Barilli, Jaume Collet-Serra, Colin Geddes, Jan Harlan i Elena Manrique. El director del certamen, Àngel Sala, ha assegurat que ha estat 'complicat' decidir qui serien les produccions premiades.

Altres pel·lícules guardonades en la secció oficial han estat '13 assassins' amb el premi al millor disseny de producció i premi del públic; 'Monsters' al millor maquillatge; 'Fase 7' premiada pel seu guió; la francesa 'Nuits Rouges du borreau de Jade-Red Nights', per la seva banda sonora original i 'Dream Home', premi al millor maquillatge. Pel que fa a curtmetratges, l'escollit ha estat 'The legen of Beaver Damm', de Jerôme Sable. També s'ha fet una menció especial a la cinta 'Vicenta' de Sam, pel seu original homenatge als clàssics del cinema fantàstic.

'El tío Boonmee recuerda sus vidas pasadas,' de Apichatpong Weerasethakul, ha resultat ser la cinta preferida per la crítica, mentre que Rubber, de Quentin Dupiex, s'ha endut el Méliès de Plata a la millor producció europea, així com el guardó al millor director revelació i el premi a la cinta preferida pel públic jove. Es tracta d'una pel·lícula amb un argument igual o fins i tot més extravagant que la triomfadora finlandesa d'aquest Sitges 2010. Narra les aventures d'un pneumàtic -de nom, Robert-, que ha estat abandonat al desert, però que pren vida pròpia per matar. La cinta ja va despertar expectació -i aplaudiments- en la darrera edició del Festival de Cannes.

Festival consolidat i a l'alça

La 43a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges 2010 es tanca aquest diumenge amb un balanç provisionals de 105.000 espectadors i 62.000 entrades venudes, un 3% més que al 2009. El director del certament, Àngel Sala, ha destacat el interès creixent del públic jove cap el gènere fantàstic, fet que obliga al sector a cuidar d'aquesta audiència potencial.