El cànon digital que s'aplica a equips de reproducció destinats a particulars per a ús privat és una mesura legal, segons el Tribunal de Justícia de la Unió Europea; ara bé, ha declarat il·legal atribuir aquest impost indiscriminadament a empreses i professionals. Per a la Unió Europea, els qui dins d'aquest àmbit adquireixen els aparells i suports de reproducció digital ho fan amb finalitats alienes a la còpia privada. La ministra de Cultura, Ángeles González - Sinde, va matisar que el que assenyala la sentència és que "s'ha d'afinar el mecanisme pel qual s'aplica" la legislació.

No obstant això, l'advocat de l'empresa PADAWAN, que va dur el cànon als tribunals, Josep Jover, assegura que "no hi ha cap dubte que el cànon és il·legal" i que l'Estat espanyol "té l'obligació" de deixar d'aplicar-lo com ho fa ara. Els internautes recriminen al Govern la seva manca de neutralitat amb el cànon.

El dictamen presentat ahir pel TUE es refereix al litigi que enfrontava la Societat General d'Autors, la SGAE, amb PADAWAN (nom empresarial de la botiga Traxtore de Barcelona), que comercialitza dispositius d'emmagatzemament electrònic com CD, DVD i aparells de MP3. La SGAE els va reclamar el pagament d'una compensació a tant alçat per còpia privada, que ascendia a 16.759,25 euros corresponents als dispositius comercialitzats entre setembre de 2002 i setembre de 2004. La propietària de l'establiment, Ana María Méndez, es va negar a pagar i la SGAE la va dur a judici.

L'Audiència Provincial de Barcelona va passar a ocupar-se del cas i va decidir dirigir-se al TUE per tal que establís la seva conformitat amb la normativa europea. I el Tribunal ha declarat que un cop que els equips en qüestió s'han posat a disposició de persones físiques per a finalitats privades, la sentència considera que "no és necessari verificar de cap manera que aquestes hagin realitzat efectivament còpies privades ni que, per tant, hagin causat efectivament un perjudici als autors de les obres protegides".

Greuge per als consumidors

No obstant això, la propietària de la botiga Traxtore, Ana María Méndez, va confessar ahir que es pren "amb cautela" fins que el Ministeri de Cultura "modifiqui la legislació actual". Méndez va assenyalar que se sent "molt bé" per la decisió del TUE, que declara il·legal que el cànon s'apliqui indiscriminadament.

En la mateixa línia es va manifestar el president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, que va explicar que l'organització demanarà "al legislador que elimini el cànon digital del Butlletí Oficial de l'Estat". Per la seva part, el portaveu de l'associació de consumidors Facua, Rubén Sánchez, va explicar que el cànon estableix un "greuge comparatiu" entre els usuaris finals i les empreses, ja que el dictamen "pressuposa" que els usuaris sempre usaran els suports per a còpia privada, cosa que no fa amb les empreses.