La connexió espiritual i artística que Patti Smith sent per l'escriptor Roberto Bolaño ha empès l'artista a compondre una cançó que presentarà avui a Madrid en un recital de poemes i fragments narratius de l'obra de l'autor xilè.

"Em sento molt feliç d'estar aquí, especialment per Roberto, però també per tractar-se de Madrid", va dir la que va ser icona de l'escena punk en els anys 70 i de fa poc autora literària d'èxit en presentar la seva aportació al tancament de la XXV Setmana d'Autor, que la Casa d'Amèrica de Madrid ha dedicat a l'autor de Los detectives salvajes i 2666.

Proveïda d'unes ulleres graduades de vidre rodó l'estil John Lennon i d'una càmera de fotos Polaroid amb tants anys com la seva carrera musical, Smith va arrencar un recital en anglès, davant l'estupor dels periodistes, de la composició pròpia La gent té el poder, movent-se per la tarima com si trepitgés un escenari.

"Una cosa així" va prometre per avui als qui acudeixin a l'Amfiteatre Gabriela Mistral, de la Casa d'Amèrica, a les vuit del vespre, a gaudir d'un recital l'entrada del qual serà gratuïta fins completar aforament. Estarà acompanyada pel seu guitarrista de tota la vida, Lenny Kaye, i a més ha invitat el fill de Bolaño a tocar també aquest instrument durant el recital, tal com ja va fer a Sant Feliu de Guíxols en dels més celebrats concerts del festival de la Porta Ferrada.

"Perdó per parlar en anglès", va dir a l'inici de l'acte, "sóc bona amb la bugada, però no amb els idiomes", va afegir l'autora, que se sent connectada artística i familiarment amb Bolaño.

"El meu primer contacte amb la seva obra va ser amb Los detectives salvajes. Quan el vaig descobrir, vaig pensar que era una cosa que jo hauria escrit i que algú m'havia robat el títol", va dir sobre la gènesi de la seva atracció per l'obra del xilè establret a Blanes, que va anar més enllà després de llegir 2666.

"Va ser per a mi una troballa, la d'una obra mestra del segle XXI. Semblava que tot s'havia escrit ja: Moby Dick, El Quixot... L'alegria per trobar una obra així i d'un home més jove que jo em va donar tanta esperança", va recordar Smith, qui va lamentar no haver arribat a conèixer en vida a l'autor, que va morir a Barcelona el 2003.

Aquesta rockera empedreïda ha rebut recentment el National Work Award, un dels premis literaris més importants dels EUA al costat del Pulitzer, per la seva obra Just Kids, publicat per Lumen, que narra les seves experiències al costat del fotògraf Robert Mapplethorpe.

Sobre les dificultats que va travessar en els seus primers temps a Nova York i que es narren en el llibre, ha comentat que ella procedeix d'una família pobra i les va considerar, en tot cas, les dificultats, necessàries per forkar un artista.

"Fins i tot ara, intento en ocasions comprovar si sóc capaç encara de dormir a terra, passar gana",va confessar l'artista, per a la qual és imprescindible "estar sempre a punt per a la revolució".

Declara que el National Work Award era un premi amb el qual somiava des de nena i ara s'uneix el fet d'haver-lo guanyat amb una obra que narra l'evolució vital del seu amic Mapplethorpe (mort el 1989), de qui conserva un floc de cabells.

"Robert tenia moltes coses maques i, quan va morir, aquestes coses es van subhastar. Jo no tenia diners per comprar-les, però després vaig pensar que tenia coses més importants, com les seves cartes, el seu floc; més preuades que un car escriptori italià. El que jo tinc val molt més que el que es va subhastar", va remarcar.

De Roberto Bolaño, a Patti Smith li agradaria tenir el seu mocador, ha afirmat aquesta creadora, que va anunciar que centrarà la seva pròxima obra en les seves experiències a Mèxic.