Ningú ha dit que la trentena sigui fàcil. Tampoc ho fa Jordi Dausà en la seva novel·la Manual de supervivència, que incorre en un gènere poc explotat en la literatura catalana i que remet als ambients d'extrarradi, a les substàncies de dubtosa legalitat, al sexe com a joc (de vegades brut) i als éssers gairebé surreals i d'estabilitat mental més aviat escassa d'obres com Trainspotting o Fight Club.

Es tracta d'un llibre d'essència generacional i radicalment contemporani, que l'escriptor de Cassà de la Selva ha escrit a partir d'uns personatges reals que, paradoxalment, són carn de ficció: "Vaig conèixer fa anys algunes persones que es guanyaven la vida amb les feines més estranyes: provant medicaments, tastant iogurts, treballant en clíniques de donació d'esperma", i en elles s'ha inspirat Dausà per crear el protagonista.

Escriure el que voldria llegir

La resta del repartiment l'ha ordit amb personalitats que no per tòpiques resulten menys reals: un informàtic obès amb més amics a la xarxa que a la vida real, una veïna rossa que capgira el fràgil equilibri vital del noi de la porta del costat, o un "currant" que vol saltar a la fama recorrent platós televisius.

Tots ells concorren en una trama amb flaire de novel·la negra, i que acaba esdevenint un arsenal de consells per a un segle que s'endevina complicat. Dausà ha partit d'una premissa, "escriure el que m'agradaria llegir", que no amaga pretensions: "Avui dia publicar ja és molt, les editorials no arrisquen ni amb autors consolidats, així que sóc molt afortunat".

La fortuna, o el talent, el van dur a guanyar el premi convocat per l'editorial Montflorit; en la seva trajectòria Dausà comptava amb diversos contes i dues petites novel·les escrites per encàrrec, dirigides a aprendre català i editades per Publicacions de l'Abadia. La llibreria Context de Girona va ser el primer espai en presentar aquest "manual"; i avui, i "jugant a casa" com diu amb humor, li tocarà el torn a la biblioteca de Cassà.