Poques vegades una llei ha generat un moviment ciutadà semblant com la nova Llei d'Economia Sostenible, que contempla el tancament o bloqueig per ordre judicial de pàgines web que permeten la descàrrega il·legal de continguts, i que passa avui per la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats per ser aprovada.

Segons la ministra de Cultura que ha donat el nom popular a la llei, Ángeles González Sinde, aquesta llei no té "res a veure" amb la llibertat d'expressió ni afecta les opinions personals que qualsevol usuari d'internet ofereixi en un bloc. "No és diferent de qui obre un establiment d'hostaleria i ha de vendre els refrescos i vins que hagi adquirit en uns cellers, no els que hagi sostret dels magatzems de les fàbriques", comparava la ministra.

Internautes en acció

La llei contempla la creació d'una comissió de propietat intel·lectual com a l'òrgan que rebrà les denúncies dels afectats per pirateria, comprovar que hi ha vulneració dels drets i sol·licitar el tancament o bloqueig de la pàgina a un jutge de l'Audiència Nacional.

Segons el secretari d'organització del PSOE, Marcelino Iglesias, la llei "conciliarà" els interessos legítims dels autors amb els dels internautes, "que també tenen drets que s'han de respectar".

D'aquests mateixos drets, però en la seva pròpia boca, n'ha parlat l'Associació d'Internautes, que estudia presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional si avui s'aprova la llei. "No tindrem problemes per recollir les signatures necessàries i presentar un recurs d'inconstitucionalitat", va assegurar el president de l'entitat, Víctor Domingo. Qui sí que ja ha recollit i lliurat 29.755 signatures d'usuaris ha estat l'associació de consumidors Facua, al·legant que la norma està realitzada "al dictat de les multinacionals que dominen la indústria cultural".

Més radical va ser la iniciativa convocada pel bloc Anonymous, una ciberprotesta convocada a partir de les sis de la tarda d'ahir contra els llocs web de PP, CiU, PNV i PSOE. Aquesta darrera pàgina va ser la única que va resistir l'atac massiu.