Joan Manuel del Pozo, exconseller d'Educació, professor de Filosofia Antiga i Filosofia Política a la UdG, va defensar ahir la necessitat de retornar als autors clàssics per contribuir en el progrés de la humanitat. Del Pozo va pronunciar, a la Fontana d'Or, la conferència Contribueix al progrés el pensament clàssic?, en un dels actes del vintè aniversari de la Càtedra Ferrater Mora de la UdG.

En el decurs de l'acte, Del Pozo va anunciar per al mes de març la presència a la UdG de la filosofa francesa Barbara Cassin.

Joan Manuel del Pozo (La Roda de Andalucía, Sevilla, 1948), traductor de Ciceró per a la col·lecció Bernat Metge, va explicar que tothom que aprofundeix molt en el coneixement d'una qüestió, arriba a uns "valors immanents" sobre aquell tema que "convida a dialogar-hi" des de 25 segles després. Així és com cal mirar endavant, però sense perdre de vista el que deixem enrere.

Grans pensadors com Hegel, Spinoza, Kant o Rawls segueixen vivint de matrius dels clàssics, i nocions com la igualtat davant la llei, el dret a exercir el poder per igual, la llibertat d'expressió o la contribució per igual al sosteniment de la ciutat a base d'impostos, són d'origen grec.

Del Pozo, que va remarcar que tot just fa 300 anys que tenim una forta consciència històrica, i que considera que l'ensenyament secundari ha abandonat excessivament l'estudi del grec i del llatí, va concloure que és del tot justificat el retorn als grecs, però aques retorn "no ha de ser ornamental, sinó que ha de convidar a pensar".