Més de 400 tórtores van ser trobades mortes després de caure dels arbres per motius que encara es desconeixen a la zona de Faenza, a la província de Rávena de la regió de Emilia Romaña, al nord d'Itàlia, segons va informar divendres la premsa local. Aquest fenomen s'uneix als successos esdevinguts a Arkansas, on més de 5.000 merles van caure mortes, mentre que prop de 500 ocells es van trobar en una autopista de Louisiana.

En aquest últim cas, els experts van assenyalar que els dos casos no estaven connectats entre ells. A Europa, el succés va començar a partir del 5 de gener, quan es van trobar prop de 50 corbs morts a Suècia, prop de la ciutat de Falkoeping.

Segons el diari Corriere della Sera, els cossos d'algunes de les tórtores trobades s'han lliurat a l'Institut Zooprofiláctic de Lugo, on seran analitzats. El doctor Frasnelli, que és qui dirigeix la investigació, va assenyalar que "s'estan realitzant exàmens vírics" i investigant sobre malalties "reconegudes, epidèmies i altres virus, que podrien ser la causa del fenomen". El professor va assenyalar que "entén l'interès mediàtic d'alguns fenòmens, però no cal alarmar-se", ja que a la zona funcionen una destil·leria i una fàbrica que utilitza dissolvents químics per la qual cosa també verificaran "alguna font d'enverinament".