Els Goya celebraran el 13 de febrer al Teatro Real les seves noces de plata, i ho fan amb tres films clarament destacats al pòdium. Balada Triste de Trompeta, d'Álex de la Iglesia, opta a 15 candidatures; la segueixen la producció catalana Pa negre d'Agustí Villaronga, amb 14, i la nova producicó d'Icíar Bollaín, También la lluvia, amb 13. Aquests tres films, juntament amb Enterrado de Rodrigo Cortés (10 nominacions) són els nominats a Millor Pel·lícula i Millor Director, i els més ben situats.

El cineasta i president de l'Acadèmia de Cinema Espanyol, Álex de la Iglesia, va afirmar que com a director "és una alegria" reunir "tantes nominacions". "Estic contentíssim però poden guanyar la Icíar, Villaronga, Enterrado.... les pel·lícules amb les quals competeixo són boníssimes", va afirmar amb prudència. I és que tot i el seu somriure creixent amb cada nova nominació, De la Iglesia va recordar que "ja anys enrere, partint com a favorit no he guanyat", com li va passar amb La comunidad i El día de la bestia.

Per la seva part, l'artífex de l'adaptació de la novel·la d'Emili Teixidor, Pa negre, es va mostrar sorprès per l'èxit de la pel·lícula. Villaronga va confessar que quan es va embarcar en el projecte no esperava l'èxit de públic i crítica que ha tingut: "Tens fama de tipus estrany, i el tema no deixa de ser dur. No és una pel·lícula que tingui ganes d'agradar", va admetre.

La tercera en discòrdia, Icíar Bollaín, es mostrava igualment molt satisfeta perquè "no esperava tantes nominacions". "La batalla serà molt competida i passaré molts nervis", va confessar la cineasta.

Duels interpretatius d'altura

En la categoria d'interpretació, es veuran les cares com a millors actors Javier Bardem, Antonio de la Torre, Luis Tosar i el nordamericà Ryan Reynolds; les nominades a millor actriu són Emma Suárez, Elena Anaya, Belén Rueda i Nora Navas. Aquesta darrera, amb la Concha de Plata sota el braç (va ser l'únic reconeixement per a Pa Negre al festival donostiarra), és qui sona com a favorita als propers Goya.

Els millors secundaris masculins s'hauran de decidir entre Eduard Fernández (Biutiful), Álex Angulo (El Gran Vázquez), Sergi López (Pa Negre) i Karra Elejalde (También la Lluvia); en categoria femenina competeixen Terele Pávez (Balada triste de trompeta), Ana Wagner (Biutiful), Pilar López de Ayala (Lope) i Laia Marull (Pa Negre).

Pel que fa a les nominacions al Millor Guió, en original es veuran les cares Balada triste de trompeta, Biutiful, También la lluvia i Enterrado. En adaptat, ho faran Pa Negre, Habitación en Roma, 3 Metros sobre el Cielo i Elisa K.

D'un total de 28 categories (incloses les tres de curtmetratge, i el Goya d'Honor que rebrà Mario Camus), també cal destacar les nominacions a Millor Pel·lícula Europea. Per aquest premi hi competiran El Escritor (The Ghost Writer) de Roman Polanski, guanyadora dels European Film Awards; la multipremiada El discurso del Rey de Tom Hooper; la pertorbant La cinta blanca de Michael Haneke i el drama carcerari Un profeta, de Jacques Audiard. Per acabar, les nominades a Millor Pel·lícula Hispanoamericana són Contracorriente (Perú), El hombre de al lado (Argentina), la impactant El infierno (Mèxic) i La vida de los peces (Xile).