La Wikipedia va celebrar ahir deu anys d'existència, i la Viquipèdia (la versió en català) va pel mateix camí a partir del 16 de març. I és que la versió catalana d'aquesta gran "enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar", segons descriu Jimmy Wales, el seu fundador, va ser la segona versió idiomàtica de l'aplicació a comptar amb algun article, després de l'anglesa. A més a més de ser la tercera en crear-se. Des de llavors en català ja es comptabilitzen més de 300.000 articles, per davant de la versió en noruec i se situa com a tretzena en nombre d'articles.

La Viquipèdia és avui en dia una eina de consulta d'ús generalitzat per tots els catalans a Internet. Ho demostren les dades: durant el més de novempre de l'any passat, aquesta eina va ser visitada 18,9 milions de vegades, és a dir, una mitjana de set vegades per segon. I a més a més la llengua amb els articles més imporants. Des de fa un any la Viquipèdia en català lidera la llista dels 1.000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir, per sobre de l'anglès i de l'alemany.

300.000 articles en català

Tota aquesta història d'exits tan d'hora és fruit de la tasca de 1.730 usuaris actius a la xarxa a qui més d'una vegada se'ls ha qüestionat la veracitat de les entrades. Per això des dels darrers anys la Wikipedia s'ha preocupat seriosament per la qualitat del treball exposat. Només els usuaris amb coneixements sobre una matèria poden contraolar les modificacions dels articles de la matèria en qüestió a temps real, observar el desenvolupament d'aquests articles, seguir el rastre de contribucions d'un usuari, informar sobre vandalisme i discutir el mèrit de cada article amb altres usuaris.

Fruit de la casualitat

L'usuari Cdani va ser el primer a contribuir a crear aquest univers en català. Quan Jimmy Wales, el fundador de Wikipedia, va proposar fer entrades en francès o alemany ell va dir que mai els podria delectar amb un bon anglès i que per això esperava tenir-ne una en la seva llengua.

Després de deu anys, dn l'àmbit global, la Wikipedia té més de 19 milions d'entrades i forma part de la Fundació Wikimedia des del 2004 per garantir que continuï essent gratuïta i es puguin mantenir financerament els servidors d'arreu.