El castell de Montsoriu, abandonat des del segle XV, es podrà visitar després d'una perllongada etapa d'obres de rehabilitació iniciada el 1995. El Consell Comarcal de la Selva, que ostenta la titularitat i el Patronat que gestiona el projecte, ha acordat que s'obri al públic amb algunes limitacions físiques d'accés i en determinats dies, per no entorpir el procés de reconstrucció, que en total pot arribar a costar uns 8 milions d'euros, i que té per objectiu fer comprendre com era la fortalesa originalment.

La monumental fortalesa es podrà visitar tots els caps de setmana a partir del dissapte 29 de gener, dia inaugural, amb un acte que aplegarà nombroses autoritats. Es compleix així un objectiu anhelat. Durant 15 anys s'hi han invertit dos milions d'euros. Joaquim Mateu, de l'equip d'arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies, que paral·lelament treballa en les excavacions que posen al descobert objectes de gran valor, afirma que "poder retornar a la societat aquest gran monument de Catalunya, constitueix un fet transcendental".

Durant aquest període s'han restaurat la Torre de l'Homenatge, el Pati d'Armes, fragments de muralla, alguns recintes nobles importants i espais annexos, gràcies a les aportacions de diverses administracions públiques com el Ministeri de Cultura, Generalitat, Diputació de Girona i Consell Comarcal de la Selva. També contribueixen els ajuntaments d'Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu, pobles relacionats amb la història del castell i integrants del Patronat que administra els treballs. També aporta diners l'associació d'Amics del Castell de Montsoriu i puntualment ho va fer l'empresa concessionària d'autopistes Acesa, l'AP-7 que travessa el terme municipal d'Hostalric, proper al castell.

Aquesta edificació que mai es va doblegar davant res ni ningú, amb el pas del temps va sofrir una lenta però implacable erosió. Els anys de solitud van permetre que la vegetació s'ensenyorís de la forta estructura i amb el vandalisme varen perjudicar fortament Montsoriu. Les espoliacions van ser constants i per preservar aquest conjunt medieval es van instal·lar videovigilancia i alarma per detectar qualsevol intrusió. Alguns experts contemporanis diuen que es tracta d'un dels castells gòtics catalans més representatius. Està format per tres recintes emmurallats, la residència dels nobles i la Torre de l'Homenatge que gràcies a les obres segueix alçada per tornar a desafiar el cel en els contraforts del Montseny.