Amb motiu del 35 aniversari de la Unió de Pagesos de Catalunya, l'any 2009, es va encarregar a una desena de fotògrafs un recorregut visual per l'espai agrari del nostre país. El resultat és un mosaic que il·lustra la varietat immensa de produccions agrícoles, ramaderes i forestals que es concentra en aquest "país petit" i que es podrà visitar al Museu de la Mediterrània fins al proper dilluns 31 de gener. Aquesta mostra fotogràfica, creada amb el Museu d'Història de Catalunya, fa un recorregut pels diferents cultius i sectors ramaders del país, i s'ha pensat per itinerar per tot Catalunya.

Catalunya Terra Pagesa és un retrat de la fesomia del nostre espai agrari rural i periurbà, i d'alguns dels seus modeladors. Tot i que reflecteix uns moments determinats d'aquest territori, ha estat modelat per anys, per segles d'activitat agrària, de treball i d'interacció estreta d'història natural i humana.

La mostra té un doble objectiu; com s'explica des d'Unió de Pagesos, es pretén per un costat "donar a conèixer i aproximar a la societat l'activitat productiva que desenvolupem al país, així com la diversitat paisatgística que oferim els pagesos, per tal de fomentar els productes de casa nostra". Però de l'altra, també volen reivindicar la importància del fet que, com a país, hi hagi pagesia arrelada al territori, i fer evident "que s'ha de preservar l'espai agrari i que calen politiques agràries reals en defensa dels productors, cosa que lamentablement trobem a faltar en aquests moments".

La terra, fisonomia canviant

I és que aquesta exposició també és de denúncia. Denuncia els preus baixos que sovint la gran distribució i alguns sectors de l'agroindústria imposen a la pagesia catalana pels productes agrícoles i ramaders. També és una denúncia d'un model de creixement urbanístic "irracional, basat en l'especulació amb el sòl; així com de la planificació, depredadora de l'espai agrari, de determinades infraestructures". I és que tot i que la Unió es mostra satisfeta per la seva llarga trajectòria, també vol posar de manifest que s'ha passat per alguns "dels pitjors anys de la història del sector agrari, i per tant, ara més que mai es fa necessària l'activitat del sindicat en defensa dels pagesos".

En aquest sentit, des del sindicat s'ha reivindicat "una nova llei de comerç que doni més transparència al mercat, que eviti que l'abús de la distribució sobre els pagesos i els consumidors"; amb propostes com aquesta exposició, es pretén acostar a tothom la tasca que es duu a terme des de la pagesia, i com aquesta repercuteix sobre el nostre territori.

Mariano Cebolla, Josep M. Coll, Domènec Freixedes, Xavier Jubierre, Javi Martín, Maite Moné, Josep de Moner, Montse Riera, Jordi Rull i Àngel Vilà han estats els encarregats de recórrer Catalunya per prendre les instantànies sobre la fisonomia sempre canviant de les terres, dels pagesos treballant en les seves produccions agrícoles, i també la vida quotidiana d'aquestes persones que amb la seva feina han contribuït a la conservació de costums i tradicions que formen part de la nostra cultura catalana.

La mostra, que a Torroella es va inaugurar amb la presència de l'alcalde Josep Maria Rufí, i del coordinador Nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, també intenta transmetre mitjançant les fotografies valors molt presents en el debat actual com el de la sostenibilitat i la consciència ecològica de la nova societat del segle XXI. Una societat de consum que posa en dubte l'equilibri entre la modernitat i la tradició.