Tècnics encarregats de les obres de restauració de la basílica de la Verge de València han localitzat ocults darrere d'una paret més de 600 pergamins, entre ells més de 80 documents notarials, dels segles XV al XVIII, que certifiquen la concessió de dots a "donzelles òrfenes" que eren ateses per la confraria de la Verge en els seus orígens. Segons un comunicat de l'oficina de l'Arquebisbat de València, els documents reflecteixen la realització de compravendes d'immobles o finques, així com llegats i herències amb destinació a l'arxiconfraria de la Verge, per a les seves finalitats caritatives, com l'ajuda a través de dots a "joves òrfenes sense recursos per quan contraguessin matrimoni".

Es tracta de manuscrits "que han estat trobats dins d'un forat de la paret durant les obres d'enderrocament i reconstrucció de l'estructura i fonaments del temple", segons les fonts. Els documents que "relaten i expliquen els dots i llegats, en llatí i en valencià, tenen una mida reduït mentre alguns pergamins fan quatre metres de llarg", han afegit. Els documents haurien pogut pertànyer a l'antic arxiu de la confraria quan l'entitat, constituïda a principis del segle XV, es dedicava també a l'atenció d'òrfenes, segons les mateixes fonts. Amb motiu de les obres de la Basílica, l'arxiu va ser traslladat a la Biblioteca de Sant Miquel dels Reis, on roman en l'actualitat.

En els seus orígens, l'arxiconfraria de la Verge es va dedicar a la protecció i ajuda a les donzelles sense recursos, entre altres finalitats caritatives com l'antic hospital de malalts mentals sense recursos. Tot el material trobat es trobava junt i estava "afectat d'humitats i fongs", segons les mateixes fonts, que han afegit que ara "s'haurà de llegir detingudament per estudiar el seu contingut i ser restaurat". Està previst que els documents se centralitzin a curt termini a l'arxiu de l'arxiconfraria de la Verge quan finalitzin les obres de rehabilitació que, en aquests moments, es porten a terme a l'edifici annex al temple.