Investigadors de les universitats de Navarra i Las Palmas de Gran Canària han demostrat que la ingesta de greixos "trans" i saturats augmenta el risc de patir una depressió, mentre que l'oli d'oliva protegeix enfront d'aquesta dolència. Així ho han comprovat després d'estudiar durant sis anys 12.059 voluntaris del projecte SUN, de qui es va analitzar la dieta, estil de vida i malalties que patien a l'inici, decurs i final del projecte.

El centre navarrès ha confirmat que malgrat que cap voluntari patia depressió en començar l'estudi, en acabar ja s'havien detectat 657 casos. De tots ells, els participants amb un elevat consum de greixos tipus "trans" (presents en la brioxeria industrial i el menjar ràpid, i en alguns làctics sencers), van presentar "un increment del risc de depressió de fins un 48 % enfront dels qui no en consumien".

Per contra, els greixos més sans presents en l'oli d'oliva i el peix, "s'associaven a una reducció en el risc" de patir la malaltia.