Més d'un centenar de joves d'entre 10 i 16 anys de les comarques gironines han pensat com a científics o enginyers durant unes setmanes i ahir es van desafiar en la primera First Lego League que es realitza a la província, una competició de robòtica d'abast mundial que s'estructura en lligues locals.

Els guanyadors participaran en una final d'àmbit estatal que tindrà lloc el proper 12 de març a Bilbao, una representació per part gironina que va aconseguir l'institut Alexandre Deulofeu de Figueres. Aquest grup de joves van alçar el premi al millor projecte científic d'investigació sota el títol «Recupera't jugant», una nova manera de fer rehabilitació que se sustenta amb el joc a través de les consoles.

L'habitual imatge d'universitaris passejant per l'Escola Politècnica Superior de la UdG va donar lloc en aquest dia festiu a més d'un centenar de joves d'entre 10 i 16 anys enganxats a la robòtica. No preparaven un exàmen ni jeien sobre l'herba del campus disfrutant del sol, com acostuma a passar de dilluns a divendres. Al bar, pares i mares dels joves aprofitaven per fer un parèntesi entre tanta corredissa del torneig. «Sorprèn veure tanta gent», va dir l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, en arribar a l'edifici. I així era.

La jornada es va desenvolupar en tres àmbits. En primer lloc, els joves havien de defensar durant cinc minuts un projecte científic amb un desafiament, el Body Forward, que consistia a explorar l'avantguarda de l'enginyeria biomèdica per descobrir formes innovadores per reparar lesions, superar les predisposicions genètiques i maximitzar el potencial del cos humà amb el propòsit d'assolir una vida més saludable.

L'estampa no era altra que una classe d'universitat a vessar d'oients i allà on els professors solen impartir les classes magistrals els joves la van utilitzar per exposar els projectes com a autèntics professionals de la ciència i l'enginyeria. No seria d'extranyar, com va valorar ahir la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, «que d'aquí surtin metges, infermers o enginyers»

I és que un altre dels objectius del campionat celebrat ahir era despertar la curiositat dels joves estudiants gironins en aquest àmbit de la ciència aplicada a la Salut.

En un altre punt, cada equip va haver de defensar el projecte tècnic d'un robot construït amb peces de Lego i que, amb la implantació de mecanismes tècnics, havien d'utilitzar per participar finalment en el torneig pròpiament dit i que era, per què no dir-ho, la part més emocionant. I és que quan es parla de joves la forma de motivar-los és el joc. Si a això se li sumen els legendaris Legos (i robotitzats) l'explosió de ciència manipulada per petits científics conformava un espectacle únic.

I aquesta era la tercera part. El robot havia de superar a contrarellotge diverses missions relacionades amb el desafiament. El que ho fes millor i més ràpid seria el vencedor. En aquesta ocasió va guanyar un equip de joves «independents» (no eren d'una institut o escola en concret) sota el nom de «Salvauth Park» que van sumar més punts en el terreny de joc.

A Bilbao, però, on tindrà lloc al març la final estatal que donarà el bitllet per a la competició europea i d'aquí a la gran final mundial a Sant Louis, als Estats Units, hi anirà l'institut Alexandre Deulofeu.

El seu projecte científic, «Recupera't jugant» consisteix a utilitzar consoles, com la «Wii», per fer exercicis de rehabilitació en persones que, per exemple, han tingut un accident de trànsit. Aquests tindrien uns sensors en les extremitats o parts del cos afectats connectats al centre hospitalari corresponent. La idea és que des d'allà l'entrenador pugui monitoritzar i valorar la correcta execució dels exercicis de rehabilitació. El pacient es recupera però el mètode canvia a través del joc amb consoles.

Amb un alt nivell, la resta de projectes que van presentar els dotze equips participants van anar des de la utilització de nanorobots en la lluita contra el càncer al desenvolupament d'unes ulleres per a gent cega que detecta obstacles.

L'escola politècnia superior de la udg va acollir més d'un centenar de nens i nenes participants. El gran moment de la final de robots, que ahir va aixecar gran expectació.Un dels equips exposa davant el jurat el projecte científic.Als «boxes», com li deien els joves, els equips assajaven el circuit.