La delegació del Govern espanyol a Catalunya va prohibr disparar unes salves de trabuc en una commemoració històrica -els Màrtirs de la Gleva de 1714- que es va celebrar ahir a la tarda a Sant Hipòlit de Voltregà, a la comarca d'Osona. La denegació es basa en un informe de la Guàrdia Civil que assegura que només es poden utilitzar aquest tipus d'armes d'avantcàrrega en llocs públics quan es tracta de festes tradicionals catalanes i no considera la d'aquest diumenge com a tal. "La subdelegada del Govern espanyol a Barcelona, Montserrat Garcia, es refia del criteri de la Guàrdia Civil per decidir què és una festa tradicional a Catalunya i què no", van criticar des de l'Ens de Comunicació Associativa (ECA).

L'ECA, una confederació que agrupa 21 entitats federatives, entre elles la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, va fer palès el seu "malestar" per aquesta decisió i va recordar que no és un fet aïllat, ja que el passat 10 de desembre també es va prohibir l'actuació de la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu (Berguedà) per un informe desfavorable de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca.

"El sol fet que participin en aquests actes grups com els Miquelets de Catalunya i els Trabucaires, ja de per si una expressió cultural tradicional, hauria de garantir l'autorització", va assenyalar el president de l'ECA.