El parc de les Escultures de Castellfollit de la Roca és una part d'un gran projecte subvencionat en part per la UE que busca revitalitzar i donar a conèixer aquest petit municipi garrotxí. L'àmbit cultural d'aquest gran projecte marc l'encapçala el parc de les Escultures, que va posar-se ahir en marxa amb l'escultura Memòria de Pas-Cabdell de Llum, de l'artista català Esteve Casanoves.

Casanoves, coordinador del parc de les Escultures, afirma que comptarà amb altres peces escultòriques de noms prestigiosos i de llarg recorregut com el del barceloní Carlos Pazos o de Quim Domènech, però també donarà cabuda a nous artistes de la Garrotxa amb propostes "més radicals".

Casanoves també va assenyalar que ell treballa l'escultura "relacionada sempre amb l'espai físic on s'instal·larà". A més, hi ha una altra relació més enllà, que en el cas del parc de Castellfollit "passa per oferir una motivació cultural al patrimoni geològic i natural del municipi".

Per la seva banda, l'alcalde, Moisès Corominas, va argumentar que Castellfollit de la Roca "té un ambiciós pla integral, que va des de la regeneració d'espais urbans i rurals, passant per la millora dels serveis turístics i de millorar diversos aspectes de la cinglera".

Aquest gran programa, que ha rebut una subvenció de la UE, és el que inclou el parc de les Escultures. L'obra Memòria de Pas-Cabdell de Llum d'Esteve Casanoves va sorgir d'una doble inspiració: de les antigues filadores i dels antics camins dels maquis. Precisament l'escultura s'ha instal·lat a la plaça de les Filadores.

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca va signar l'octubre de 2009 un conveni amb el Departament de Governació i Administracions Públiques pel qual es realitzaria a la població una inversió de 1.187.919 euros (635.355 del Feder europeu) per a diferents actuacions. Entre aquestes actuacions hi havia la urbanització de la plaça de Sant Roc i del camí de Ronda, les millores de l'església Vella, l'enllumenat del barri vell i el parc de les Escultures que ahir va quedar inaugurat, entre altres projectes.