L'Escola Politècnica Superior de la UdG convida a debatre, mitjançant un cinefòrum, la representació cinematogràfica del desenvolupament del discurs urbanístic sobre la ciutat de Roma, des del període posterior a la Segona Guerra Mundial fins els nostres dies. S'ha posat Roma com a cas d'estudi perquè s'ha considerat que és una ciutat estratègica, perquè sempre ha estat, i continua essent un dels escenaris preferits del cinema italià de tots els temps. Els organitzadors de les jornades parteixen de la premissa que el cinema no és solament representació, sinó que també reflecteix un imaginari col·lectiu sobre el territori, a la vegada que dibuixa un projecte de transformació, documenta l'evolució d'un espai urbà i, al mateix temps, actua sobre la ciutat.

Els films es podran veure al Truffaut: Ladri di biciclette (1948), de Vittorio de Sica (15 de març); Vacanze romane (1953), de William Wyler (17 de març); Mamma Roma (1962), de Pasolini, i Caro diario (1993), de Nanni Moretti (22 de març), i Gente di Roma (2003), d'Ettor Scola (24 de març). Les projeccions inclouran un cinefòrum presentat i moderat per experts en la matèria.

Les jornades inclouran una lliçó inaugural titulada La ciutat rodada: el paisatge urbà, a càrrec de la doctora Maria Luisa Fagiani, de la Universitat de Calàbria, el dijous dia 10 de març a les 12.30 hores al campus Montilivi.