Les actrius Anna Lizaran i Alícia Pérez són les protagonistes absolutes de la nova obra de Josep Maria Benet i Jornet, Dues dones que ballen, que s'estrena divendres al teatre de Salt dirigida per Xavier Albertí, i que recalcarà al Lliure de Gràcia a partir del 10 de març.

Encara que ahir els seus artífexs no van voler ser gaire explícits a l'hora d'explicar l'argument de la peça, sí va transcendir que narra la relació que estableixen dues dones d'edats diferents, una, ja gran, resident en un vell pis de Barcelona en unes condicions lamentables, i l'altra, una mestra de col·legi, que es veu obligada a treballar com a netejadora.

Es tracta d'un encàrrec que el Lliure va fer al dramaturg català, que coprodueix El Canal-Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona, i que havia d'estrenar-se l'any passat, encara que una operació de peu d'Anna Lizaran ho va impedir. En principi, estava previst que la dirigís Àlex Rigola, que ahir lamentava no haver-ho pogut fer finalment, en entendre que es tracta d'"un text de microcirurgia, de molta veritat", amb elements autobiogràfics de Benet i Jornet.

Un "mirall d'autoreflexió"

Precisament, el seu autor rememorava ahir que va començar a gestar l'obra un dia que va anar a la recerca d'un llibre al mercat de Sant Antoni -un lloc que coneix molt bé de la seva infància i joventut- i es va topar allà amb una senyora gran que estava "buscant apassionadament" un tebeo antic. Va sentir tendresa per ella i va pensar a convertir-la en personatge teatral.

A partir d'aquí va armar aquesta obra, en la qual té la seva importància la cançó Something stupid, així com una col·lecció de vells còmics. "La impressió que tinc -va dir l'escriptor- és que amb aquest parell de senyores i amb aquest director salvarem el text, amb un final francament optimista".

De la seva banda, Xavier Albertí, que va reconèixer haver introduït alguns canvis al manuscrit original, va alabar l'estructura de l'obra i va mantenir que Benet i Jornet lliurarà a l'espectador un "mirall d'autoreflexió" sobre les grans preguntes de l'existència humana.

Finalment, després de l'èxit d'Agost al TNC, Anna Lizaran, emocionada de tornar al Lliure de Gràcia deu anys després de la seva última representació, va dir sentir-se "molt afortunada" per participar en el projecte. Assajant la peça durant dos mesos, ahir va confessar estar "tocada i nerviosa més que mai, cosa que està molt bé, perquè significa que estem vius".