El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va qualificar ahir de "perversió" la projecció dels parcs científics de Catalunya, ja que les universitats es van animar a construir aquestes infraestructures "per les favorables condicions d'accés dels crèdits i subvencions de l'Administració". Segons va afegir, el resultat ha estat que la facilitat ha generat un excés d'endeutament que, en les condicions actuals, és un problema important. "Hem d'aprendre d'aquesta experiència i en el futur fer un ús més prudent del crèdit", va dir en el seu discurs inicial de la comissió parlamentària d'Universitats.

El conseller va anunciar que en la primera etapa de la legislatura es portarà a terme una avaluació i anàlisi sectorial dels centres d'investigació amb l'objectiu d'estimular la seva cooperació i fins i tot "en alguns casos arribar a la concentració". Segons Mas-Colell, el sistema d'investigació està excessivament fragmentat, motiu pel qual compactar la seva massa crítica permetrà competir a escala mundial.

A més, el conseller va manifestar la seva intenció de tornar la gestió d'aquests centres al sector privat, ja que actualment es viu una situació "inestable" perquè el sector està desordenat. Mas-Colell va apuntar que la plena integració dels centres d'investigació al sector públic seria "enormement perniciosa", posant com a exemple una espècie de Csic català. Aquest tema és urgent i ens posem de límit aquest 2011 per resoldre'l, amb un punt intermedi de finals de juny".

D'altra banda, Mas-Colell va assegurar al Parlament que treballarà perquè les universitats catalanes "siguin més eficients i flexibles, de més qualitat i més internacionalitzades". Un dels seus objectius és recórrer als professors agregats i catedràtics de la pròpia universitat en lloc de convocar places de funcionari acadèmic. Amb aquesta decisió, s'incrementaria molt la flexibilitat, i també la "capacitat de selecció de professorat". A més, va defensar un nou sistema de finançament universitari on augmentin els recursos lligats a objectius per millorar l'eficiència. "L'eficiència serà recompensada, no penalitzada", va dir, i va recordar que la retallada del 10% prevista d'Universitats no s'aplicarà de manera lineal a cada universitat.

Menys crèdits a 1r curs

Andreu Mas-Colell va proposar que els estudiants de primer curs no hagin de matricular-se de tots els crèdits, com ara es requereix, i només ho facin dels que puguin aprovar, per reduir el nombre d'abandonaments. Entre d'altres mesures, va considerar que per reduir les repeticions de curs i abandonaments prematurs, una fórmula seria que els estudiants de primer es matriculessin de menys crèdits, i que, encara que els estudis duressin més, no es generarien costos addicionals si no repetissin. "En altres paraules: sí a estudis a velocitat lenta en el sistema, però no a menys esforç per crèdit".