Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han aconseguit desenvolupar un nou fàrmac que augmenta un 20% la supervivència de pacients amb càncer de mama i, a més, presenta un perfil de toxicitat millor que el d'altres fàrmacs indicats en la quimioteràpia.

L'estudi, que publica la revista Lancet i ha estat encapçalat pel responsable del programa de càncer de mama de l'hospital Vall d'Hebron, Javier Cortés, ha servit per demostrar l'eficàcia del medicament, elaborat a partir d'una esponja marina d'origen animal, la "halichondria okadai".

El fàrmac, conegut amb el nom d'"eribulina", presenta resultats més eficaços que els tractaments actuals en pacients pretractades amb càncers de mama metastàtics que ja han rebut teràpia abans.

L'"eribulina" té la capacitat de bloquejar la divisió cel·lular i formar compostos tòxics que ataquen la cèl·lula tumoral, motiu pel qual augmenta l'efectivitat en un 20% respecte a l'actualitat.

Més casos, però més cura

L'estudi clínic s'ha realitzat a centres dels EUA, República Txeca, Eslovàquia, França, Rússia, Bèlgica, Espanya i Anglaterra, entre d'altres, i està previst que l'Agència Europea del Medicament aprovi la seva comercialització a partir d'aquest any (els Estats Units ho van fer el novembre de l'any passat).

Espanya registra anualment uns 24.000 nous casos de càncer de mama, en un augment progressiu de la incidència, si bé les taxes de supervivència milloren pel descobriment de nous tractaments.

El fàrmac està dissenyat per a càncer de mama en estats avançats que han provocat metàstasi, si bé actualment es dissenyen estudis per conèixer si l'"eribulina" és eficaç en tumors localitzats.