Catalunya se situa al nivell del grup de països europeus amb una fecunditat més baixa, ja que el 23% de les dones en edat fèrtil no té fills, un percentatge molt pròxim al d'Alemanya, Àustria o Suïssa, on una de cada quatre dones (el 25% de la població) no té descendència.

Així ho constaten les dades de l'Enquesta Demogràfica de Catalunya de l'any 2007, que van presentar ahir en roda de premsa la directora i el sotsdirector de l'Institut d'Estadística de Catalunya a Barcelona, Anna Ventura i Enric Ripoll, respectivament, juntament amb l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB Daniel Devolder.

Aquest expert ha fet una anàlisi de la fecunditat a partir de la citada enquesta, per observar l'evolució dels comportaments a l'hora de tenir fills, amb especial atenció al retard en l'edat de la primera maternitat, que a Catalunya se situa en els 30,5 anys.

La proporció de dones que viuen a Catalunya i que no tenen fills, un factor que es denomina infecunditat per part dels estudiosos, sobrepassava ja el 20% en la segona meitat dels anys 90 i des ?d'aleshores aquesta tendència s'ha incrementat i estabilitzat en el 23%, indiquen les dades de l'enquesta.

Daniel Devolder considera que l'edat tan tardana per tenir el primer fill complica molt la vida familiar de les persones i ha dit que seria desitjable que aquesta baixés, però per això s'han de donar certes condicions, com estudis superiors compatibles amb la formació d'una família i habitatges assequibles.

Cada cop menys matrimonis

L'estudi afegeix que també té un impacte destacat en la fecunditat el fet que un 40% de les primeres unions de parelles són consen?suals (sense vincle legal) i després no es transformen en matrimoni.

Si el 1975 el 97% de les unions s'iniciava amb matrimoni, aquest percentatge ha baixat actualment al 50%, cosa que es tradueix en un retard en la primera maternitat.

Un nombre important de parelles se separen durant els primers 15 anys de convivència, de manera que tenint en compte que les parelles triguen entre 5 i 10 anys a tenir descendència, l'estudi afirma que entre el 5 i el 10% dels matrimonis i entre el 10% i el 20% de les unions consensuals s'interrompen abans de tenir descendència.