La Casa de Cultura de Girona inaugura aquesta setmana tres exposicions que reflexionen, des de diferents punts de vista, sobre el paisatge i sobre la relació de la societat amb l'entorn, ja sigui rural o urbà, i la seva transformació. Les tres exposicions centren la mirada en territoris i activitats concretes: Pagesos. Home i paisatge al Baix Ter és una mostra divulgativa sobre la definició d'un paisatge a partir de l'explotació d'un territori; Velocitat V=e/t és una reflexió artística i antropològica sobre la transformació d'un espai a partir de les obres de la línia d'alta velocitat a l'Alt Empordà; i Dos carrers, una plaça es un recorregut per actuacions urbanístiques que han conjugat la transformació dels espais amb el respecte a la seva personalitat històrica.

A partir d'un treball fotogràfic de Jordi Gamero, Pagesos. Home i paisatge al Baix Ter, que s'inaugurarà avui, és una producció del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí que fixa l'atenció sobre el paisatge, però sobretot en el pagès, que hi dialoga constantment. Els camps de pomeres despullats a l'hivern, els arrossars, la verdor del blat pujant a la primavera, i els homes i dones que treballen la terra són els protagonistes d'aquesta mostra, visitable fins el 2 d'abril.

Coincidint amb aquest mateix període expositiu, es podrà visitar, també a les sales de la planta baixa de la Casa de Cultura, Velocitat V=e/t, una reflexió artística d'Ivó Vinuesa sobre la transformació del paisatge a partir de les obres de construcció de la línia de l'AVE a l'Alt Empordà. La mostra, una coproducció de la casa de Cultura i el Museu de l'Empordà, és el treball d'observació del canvi i les seves repercussions a través del seguiment de la construcció de la línia fèrria d'alta velocitat i de la recopilació de filmacions de les obres i dels obrers.

Finalment, Dos carrers, una plaça és una mostra sobre actuacions urbanístiques que han conjugat amb èxit la transformació d'espais amb el respecte a la seva càrrega històrica, com per exemple la restauració de les muralles de Girona, o els nuclis de Banyoles, Ullastret, Cruïlles i Perpinyà. Visitable de l'1 al 31 de març, aquesta és una mostra fruit de la col·laboració de la Generalitat i el Consell General dels Pirineus Orientals en matèria transfronterera.