El jurat del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal ha proclamat l'obra 'El mal de la ubiqüitat', presentada sota el pseudònim Lluís, i obra de Ferran Escoda (Barcelona, 1960) com a guanyadora de la tretzena edició d'aquest premi. El veredicte s'ha donat a conèixer aquest divendres a la nit a les acaballes del sopar literari que s'organitza tradicionalment amb motiu del premi, convocat pel Consell Comarcal del Pla d'Urgell. La vetllada ha comptat amb la presència de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el periodista i presentador de L'Oracle de Catalunya Ràdio, Xavier Grasset, que s'ha encarregat d'oferir la glossa de l'acte.

En relació al poemari guanyador, tal com ha explicat el seu autor, 'El mal de la ubiqüitat és fruit d'un treball constant però sense pressa, amb el desig d'arribar a la poesia sense artificis retòrics. No hi ha una voluntat temàtica única ni és fruit d'un rampell - potser per això aquest títol que vol abastar-ho tot', ha afirmat Escoda.

En aquest sentit, ha afegit que 'els poemes s'han anat encaixant amb el temps com peces d'un mosaic del qual l'autor no té una imatge definitiva. Els poemes conformen un conjunt que vol acostar-se a les coses a través de petits detalls, sense grans paraules, només amb l'exigència de no trair la sinceritat que tot acte poètic mereix'.

Per la seva banda, el jurat qualificador, format per l'actual directora dels serveis territorials de Cultura, Carme Vidal, que actua de secretària, Jordi Pàmias, Ramon Rubinat, Joan Cornudella i Jaume Pont, ha volgut fer constar en acta la definitiva consolidació del premi. A més a més, i d'una manera especial en aquesta convocatòria, el jurat ha recomanat la publicació de l'obra 'Les versions de Bejan Matur', presentada sota el pseudònim B.M.

El 13è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal està dotat amb 3.500 euros, que corresponen als drets d'autor de la primera edició de l'obra guanyadora, la qual publicarà Pagès Editors dins la col·lecció La Suda. En aquesta edició, el nombre d'originals a concurs ha arribat a 54.

Respecte al currículum del guanyador d'enguany, Ferran Escoda va néixer a Barcelona l'any 1960. Escriptor i periodista, ha treballat per diversos mitjans audiovisuals i escrits, sobretot, en l'àmbit cultural. L'any 1987 va publicar el seu primer llibre de poemes 'Crònica de les transpiracions' (premi Vila de Martorell). Posteriorment ha publicat el llibre de narracions 'Teoria de la barra' i els llibres de crònica periodística 'El Baix camp' i 'Barcelona imaginada'.