El llibre "Josep Pla oral" (A contra vent, en català), que recull la visió de Josep Pla sobre la vida a partir de les converses que va mantenir amb el seu autor, Josep Valls, commemora que el pròxim 23 d'abril, dia de Sant Jordi, es compliran 30 anys de la mort de l'escriptor empordanès.

A través d'aquest llibre, el prosista de Palafrugell continua invitant al lector a reflexionar amb un esperit que sovint recorda el de "Notes disperses" i altres llibres seus redactats sota la influència dels moralistes francesos del segle XVIII.

Josep Valls ha transcrit en "Josep Pla oral" 183 visions sobre ell mateix i sobre la vida, la gent, la literatura, l'art, el menjar, el país, el viatge, la religió i la política que el propi autor li va confiar al llarg dels nou últims anys de la seva vida.

Entre 1973 i 1981, van compartir nombroses trobades en el Motel Empordà de Figueres, on Josep Pla tenia reservada sempre la taula 26 del restaurant i on Valls treballava d'administrador.

Per a Josep Valls, les visions que Josep Pla li va confessar sobre les qüestions que li interessaven són d'una sorprenent actualitat. "Qui les ha llegit percep que a estones sembla que constitueixin una espècie de testament ideològic de caràcter premonitori", subratlla.

"Els catalans no sabem governar perquè no hem tingut mai l'ocasió de practicar el que a Madrid fan com qui es menja un préssec", o "És colossal! En aquest país cada dia hi ha més gent que es queda sense treball, cada dia hi ha més morts a les carreteres, cada dia es mengen coses pitjors, cada dia tothom entén menys. Però quan un pregunta com va tot, tothom contesta invariablement 'Vaig tirant'", afirma Pla parlant de política.

En parlar de cuina sembla que Josep Pla endevina el futur: "Com més crisi hi ha, més menja la gent. Prefereixen anar a menjar als restaurants que tenir diners en el banc", o "Com més malament menja la gent en els restaurants, més propina deixa; per a poder-ho explicar als veïns i als amics, a Barcelona i arreu del món".

Encara més premonitori és l'autor de "El quadern gris" quan diu que "tota aquella cuina d'abans s'acaba. No hi ha res a fer. Tenen la culpa els frigorífics, les llaunes i, en general, les màquines de la cuina moderna".

"Josep Pla oral" permet alhora descobrir quina imatge tenia l'escriptor de Palafrugell sobre si mateix: "Em diuen que sóc feixista. El que sóc és l'home que aquí va perdre més diners durant el franquisme, pels molts articles meus que van anar directament al cistell".

Sobre l'amor, Pla comenta: "Això que diuen amor pot convertir a una pastoreta en una reina, però una vegada evaporat l'encant sensual, que és passatger per si mateix, el rei enviarà a la pastoreta a fer punyetes".

"Si vostè està interessat en les coses hiperbòliques, intenti ser feliç. Si és més raonable, intenti viure, que ja és bastant difícil", resumeix bastant la filosofia de Pla davant la vida.

Josep Valls (Sant Feliu de Pallerols, Girona, 1944) és patró de la Fundació Josep Pla i ha publicat tres llibres en els quals evoca la seva amistat amb l'escriptor.

Narrador, assagista i biògraf, és autor de nombroses obres, entre les que destaquen "La ciutat del lliri vermell" (2006) i "Nus i crus o la vida perdurable" (2007).