El Govern de Catalunya defensa que una puja de les taxes dels màsters i altres titulacions universitàries permetrà evitar que els estudiants estrangers se'n beneficiïn. Així, el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, ha alertat del "risc" que en uns anys la forta inversió pública creï el sistema públic "més barat d'Europa" i es formi així capital humà que un cop acaba els estudis marxa. "Hem de tenir molt clar que la inversió pública ha de revertir en aquells que fan l'esforç, que són els d'aquí", va declarar Castellà.

En aquest sentit, el Govern planteja incrementar fins a un 30% l'aportació dels alumnes en alguns màsters i fins a un 15% en Cicles Formatius de Grau Superior.

La crisi econòmica obligarà durant els dos propers anys a fer retallades i ajustos en els pressupostos destinats a Universitats. Aquesta retallada, que probablement serà del 10% a l'espera de conèixer els pressupostos finals, va acompanyada d'una reflexió general per reformar el sistema i aplicar mesures correctores per millorar la seva eficiència en els propers anys. Així doncs, el Govern ha plantejat establir un preu públic que han d'assumir els estudiants en aquells màsters més especialitzats, on pretenen donar "llibertat" perquè les universitats puguin establir els seus preus.

Forta política de beques

Aquesta acció d'augmentar les taxes universitàries no anirà sola, sinó acompanyada d'una forta política de beques. De fet, el Govern proposa que una part dels diners que es recaptin a través d'aquestes taxes serveixi per invertir en més beques. Referent a això, Castellà va exposar el criteri de "solidaritat intergeneracional", que s'explica amb la idea que els que puguin aportar "una mica més" ho facin per augmentar la qualitat del sistema.

D'altra banda, el dirigent del Govern va incidir en què la reducció d'un 10% del pressupost no s'aplicarà linealment a totes les universitats sinó que s'iniciarà un procés "universitat per universitat" per decidir la seva afectació. El pressupost tindrà una part variable que es decidirà seguint uns "indicadors", tot i que encara no s'ha decidit quin percentatge del total suposarà. També s'augmentarà el finançament per objectius, tot i que Castellà va assegurar que encara "no hi ha una proposta concreta". El calendari de la secretaria preveu que aquesta negociació finalitzi en dos mesos.