Cada cop són menys els qui dubten que la gastronomia és tot un art. I si no, que ho preguntin als programadors de la fira Documenta de Kassel, que el 2007 van convidar-hi el xef d'El Bulli, Ferran Adrià, com si d'un pintor o un escultor es tractés. De la mateixa manera, la cuina també és un tema que sovinteja al cinema; en definitiva, la relació entre ambdós móns cada cop és més estreta, i per evidenciar-ho ha nascut a Barcelona el festival Film&Cook, una trobada de cinema gastronòmic en què Adrià estrenarà el documental El Bulli: Cooking in progress.

Aquest és una pel·lícula de Gereon Wetzel, que ha documentat en imatges el dia a dia dins el gran laboratori de Cala Montjoi. La seva premissa ha estat mostrar a la gran pantalla la màxima de Jacques Maximin de la qual Adrià i el seu equip han fet bandera: "La creativitat significa no copiar". Aquesta estrena serà el "plat fort" d'aquest festival de nova creació, que arrenca dijous i que pretén convertir-se en referència per als amants dels dos móns.

Còctels, dolços i música

Totes les sessions, exceptuant les matinals, tindran aquesta doble vessant: la projecció d'una pel·lícula i una demostració culinària, degustació o una conferència. En el cas del documental sobre el Bulli, es podrà veure cada dia de dijous a diumenge; la sessió on es comptarà amb la presència del mateix Adrià i dels responsables del film, Gereon Wetzel i Anna Ginestí serà aquesta darrera.

Al Film&Cook també hi serà present Pere Planagumà, el xef de Les Cols; oferirà una xerrada sobre gastronomia emocional, precedida del visionat de 18 Comidas, de Jorge Coira. La participació gironina es completa en un horari més apte per a noctàmbuls: i és que en sessió golfa, DJ Capo punxarà per amenitzar la cocteleria de Fever Tree després de la projecció de Lo que más quiero, un film de Delfina Castagnino.

Alguns dels altres xefs amb els quals es comptarà són Carme Ruscalleda, que després de la projecció de Dieta Mediterránea de Joaquim Oristrell oferirà una xerrada sobre les bondats d'aquesta dieta; els germans Torres del Dos Cielos barceloní, als quals els precedirà Guest de José Luis Guerín; o Andoni Luis Aduriz, cuiner del Mugaritz d'Errenteria. Els més llaminers podran gaudir amb les demostracions de dolços de Masquepostres i de la bomboneria Bubó, acompanyades de les projeccions de Leche i Miel, ambdues de Semih Kaplanoglu. Totes les activitats es duran a terme a l'espai FAD, al costat del MACBA.