Investigadors de la Universitat de Sevilla i de l'institut Karolinska d'Estocolm han desvetllat a la revista Nature un mecanisme insospitat responsable del procés de neuroinflamació.

En aquest estudi, on també hi ha col·laborat la Universitat de Lund, permet obrir noves vies farmacològiques per al control de la inflamació cerebral i els seus efectes nocius. Encara que la inflamació pot no ser el factor desencadenant en les malalties neurodegeneratives, comença a acceptar-se que una resposta inflamatòria sostinguda contribueix decisivament en la progressió de malalties com l'Alzheimer i el Parkinson.

L'estudi demostra com la inhibició d'uns enzims implicats en la mort cel·lular programada, per mètodes farmacològics o moleculars disminueix la seva capacitat d'activar-se en resposta a estímuls inflamatoris. Així, davant de situacions de dany neuronal, s'activen per orquestrar la resposta immune i iniciar la reparació del teixit danyat. No obstant això, s'ha vist com una activació persistent suposa l'alliberament de mol·lècules nocives per a les neurones. Aquesta situació és típica de malalties com l'Alzheimer i el Parkinson, i per això els autors de l'estudi n'han validat les observacions amb pacients que les pateixen.