Acostant-se el bon temps comencen a celebrar-se arreu els Aplecs de Sardanes. En total, aquest any hi haurà 175 aplecs a tot Catalunya, dels quals 31 sera a la zona de Girona. Us oferim les dates dels aplecs de les nostres comarques. Mes de març: Dia 13, Celrà; dia 20, Flaçà; dia 27, Calonge. Mes d'abril: Dia 3, Santa Coloma de Farners; dia 10, Breda; dia 17, Sils; dia 25, Roses. Mes de maig: Dia 1, Lloret de Mar; dies 7 i 8, Caldes Malavella; dies 14 i 15, Figueres; dies 21 i 22 Sant Feliu de Guíxols; dies 28 i 29 de maig, Girona. Mes de juny: Dies 4 i 5 , L'Escala; dia 12, La Bisbal; dia 18, Campdevànol; dia 19 , Anglès; dia 26, Llançà. Mes de juliol: Dia 3, Banyoles; dies 9 i 10, Olot; dies 15-16-17, Ripoll; dia16, Sant Jaume de Llierca; dia 24, Palamós; dia 31, Sant Feliu de Pallerols. Mes d'agost: Dia 7, Ribes de Freser; dia 14, Portbou; dia 21, Sant Hilari Sacalm; dia 28, Peralada. Mes de setembre: Dia 18, Torroella de Montgrí; dia 25, Colera. Mes d'octubre: Dies1 i 2, Malgrat; dies 8 i 9, Tossa de Mar. Observareu que no hi cap aplec en la mateixa data, això és una qüestió que es té molt en compte per no perjudicar-se mútuament.

També notareu que hi ha llocs en què hi figuren dos dies, normalment el dissabte i el diumenge, el dissabte se sol efectuar una ballada o concert a la nit. En alguns aplecs s'aprofita l'avinentesa per estrenar alguna sardana o fer algun homenatge a compositors, organitzadors, intèrprets, etc. Com veieu, diumenge que ve, dia 13 s'enceta la temporada a Celrà on, en sessions de matí i tarda, a la plaça de La Fàbrica, hi actuaran les cobles Mediterrània, La Flama de Farners i Ciutat de Girona. A les 2 hi haurà arrossada popular. Cal destacar que Ràdio Celrà el retransmetrà.

Aplecs d'ermites

Tenim anotats alguns aplecs tradicionals que es celebraran en diferents ermites. Mes de març: Dia 13 Aplec de Sant Gregori; dia 20 Lloret de Mar. Aplec dels Perdons i Vilablareix. Aplec Sant Roc o de les núvies. Mes d'abril: Dia 10 Vallcanera-Sils. Aplec de les Ofrenes- dia 25. L'Escala, aplec de Cinc Claus, amb concurs d'arrossos. Bellver de Cerdanya, Aplec del Talló; Palafrugell, Aplec del Far de Sant Sebastià i Blanes, Aplec de la Mare de Déu del Vilar - dia 26. Santa Coloma de Farners, Aplec del "Coro". Mes de maig: Dia 1, Riudarenes, Aplec de la Mare de Déu d'Argimon; dia 8 Anglès, Aplec de Santa Bàrbara, Tossa de Mar, Aplec de la Mare de Déu de Gràcia - dia 21 . Camprodon. Aplec de Sant Valentí de Salarça. Mes de juny. Dia 5 Santa Coloma de Farners, Aplec de Farners- dia 12 Sant Aniol d'Aguja (L'aplec dels francesos)- dia13 Ribes de Fresser, Aplec de Sant Antoni - dia15 ,Sant Joan de les Abadesses. Aplec de Sant Antoni i Sant Feliu de Guíxols Aplec de Pedralta - dia 19, Vall de Bas, Aplec de Sant Joan de Balbs (La Pinya), Lloret de Mar, Aplec a l'ermita de Sant Quirze, Sant Aniol de Finestres, Aplec de Santa Maria de Finestres, Olot. Aplec de la Trinitat de Batet - dia 24. Aplec de Sant Sadurní de l'Heura, Aplec de Sant Joan Salelles. Mes d'agost: Dia 2 . Sant Martí Vell, Aplec dels Àngels - dia 7, Sant Gregori. Aplec de Santa Afra i Maçanet de Cabrenys, Aplec de les Salines - dia13 . Amer, Aplec nocturn - dia15 . Beuda. Aplec de Segueró, - dia 20, Montagut, Aplec de Sant Bartomeu. Muntanya del Cos - dia 28 Albanyà, Aplec de Lliurona Mes de Setembre: Dia 1, Núria, Aplec de Sant Gil- dia 4, Lloret de Mar. Aplec de les Alegries, Santa Pau, Aplec dels Arcs i Canet d'Adri, Aplec de Rocacorba. - dia 8 . Albanyà. Aplec de la Mare de Déu del Mont.- dia11 La Vall de Bas, Aplec de Sant Simplici, Riudarenes Mare de Déu d'Argimon, Jafre, Aplec de la Font Santa - dia 18 , dia 22, Caldes de Malavella, Aplec de Sant Maurici (enguany s'arriba a l'edició 167)- dia 25 Vall de Bas, Aplec de Sant Quintí (Hostalets de Bas), Sant Feliu de Pallerols, Aplec de la Mare de Déu de la Salut, Terrades, o l'Aplec de la Mare de Déu de la Salut. Avançarem més endavant el calendari que completa els aplecs, dels quals segur que ens deixem més d'un.

En aquestes trobades no hi manca mai o gairebé mai una audició de sardanes. De la tradició dels aplecs o trobades a ermites en són testimonis alguns literats: Verdaguer a Canigó escrigué: "Avui s'escau l'aplec de l'ermitatge (...) Al desencadenar-se la sardana, con enfilall de perles que desgrana / ne surt també Griselda, la rosa del ramell". Marià Vayreda, a La punyalada situa una de les accions en l'Aplec de Sant Aniol, amb la Coralí, en Rafel i l'Ibo. I Víctor Català a Solitud parla de l'Aplec en els paratges de Santa Caterina.