"Un mapamundi de l'electrònica". Així es va presentar ahir la nova edició del Festival de Música Avançada i Multimèdia, el Sónar, que enguany arriba a la majoria d'edat mantenint-se fidel a la seva essència, alhora que programa un centenar d'actuacions a Barcelona però consolidant les seves propostes a A Coruña, Tòquio i Londres.

No només és internacional la posada en escena, sinó (sobretot) l'origen dels artistes que es van confirmar ahir en roda de premsa. Des dels artistes emergents dels Estats Units, passant pels ritmes urbans britànics o l'eclecticisme de propostes provinents de Sud-àfrica, un dels tres codirectors del festival, Enric Palau, va afirmar que el festival "busca a les latituds més atípiques".

Dels nord-americans cal destacar la presència de Janelle Monáe, qui va actuar fa pocs dies a la sala Apolo (en retribució d'un concert suspès feia uns mesos), i que ha estat nomenada una de les artistes més sorprenents de nova fornada amb el soul electrònic i inclassificable de The Archandroid. També hi actuaran Atmosphere i l'experimentació de Tyondai Braxton.

Qui també experimenta, i de valent, són el videoartista i músic Chris Cunningham i un grup que és la nova sensació de la música electrònica: Die Antwoord, definits per Palau com la representació de "la Sud-àfrica blanca i futurista". La seva presència confirma la validesa de la seva proposta marciana, entre electrònica i hip - hop, amb un directe i una estètica més que xocant. Del mateix país provenen Shangaan Electro, que combinen etnicisme melòdic i rítmic amb molts decibels.

Del Regne Unit prové la confirmació "retro" amb què cada any compta el cartell del Sónar; es tracta dels Human League, que als anys 80 van crear l'hime Don't you want me; ells se sumen al duet Underworld i a la ja anunciada M.I.A., punta de llança de les noves sonoritats amb la seva combinació de rap, ragga, grime i electrònica.

I del país del techno en tenen nacionalitat Aphex Twin, Apparat i Surgeon; i és que el Sónar continua reivindicant l'estil buscant en les seves arrels i investigant-ne el futur.

El tret de sortida del festival, que enguany potencia el SonarPro i encara la tercera edició del SonarKids per als més petits, el donarà el compositor Steve Reich a l'Auditori. Per segon any consecutiu, la cloenda serà al Teatre Grec, amb el japonès Ryuichi Sakamoto.