L'artista olotina Rita Martorell ha creat un retrat de Samuel Eto'o que serà subhastat en una gala benèfica organitzada per al proper dijous, dia 17 de març, per la Fundació del futbolista camerunès, ex del Barça i actualment a les files de l'Inter de Milà. L'acte se celebrarà a l'Spazio Visionnaire Design Gallery de la ciutat italiana, i els beneficis que s'obtinguin de la subhasta (a més del quadre, els assistents podran licitar per objectes cedits especialment per amics d'Eto'o) es destinaran a la construcció de l'àrea pediàtrica de l'Hospital Laquintinie, a Douala (Camerun).

Rita Martorell ha realitzat l'obra, de grans dimensions, al seu estudi de Madrid, al qual recentment es va desplaçar Samuel Eto'o per posar per a l'artista. L'acord entre tots dos s'havia tancat unes setmanes abans, durant el viatge de Rita Martorell a Milà per inaugurar una exposició de la seva obra més recent a la Fundació Mudima.

Nascuda a Zuric el 1971, Rita Martorell es va criar a Olot, on es va traslladar la seva família quan ella era molt petita. És titulada en Arts i Oficis per l'Escola d'Art i Disseny la Massana, de Barcelona, i ha realitzat estades amb beques de formació a l'Escola d'Arts Decoratives d'Estrasburg i a l'Escola Regional de Belles Arts de Saint-Etienne, ambdues a França. La seva primera exposició individual va ser a Barcelona, l'any 1992. Des de llavors la seva obra s'ha pogut veure en diferents mostres estatals i internacionals en ciutats com Olot, Girona, Granada, Madrid, Estrasburg, Jerusalem, Praga, Milà i Nova York.

Martorell ha centrat una part de la seva creació, des de fa molts anys, en el retrat de personatges diversos, el primer dels quals va ser Eduard Punset al 1994.

En els últims mesos s'havia embrancat en una nova sèrie de retrats de «persones públiques que em criden l'atenció per la seva personalitat, més enllà dels seus oficis o càrrecs», en paraules de la pròpia artista.

Uns retrats que pinta sempre al natural, després de conèixer el personatge i convèncer-lo perquè posi per a ella amb l'objectiu de «captar el que em transmet el personatge». Entre aquestes persones es trobava Samuel Eto'o, «de qui sempre m'ha agradat la seva espontaneïtat, encara que de vegades resulti impulsiva. Però ha lluitat per la seva vida i això em sembla exemplar», sosté Rita Martorell, que afegeix: «Sempre he cregut que el seu somriure és radiant».

Quan el futbolista camerunès va tenir coneixement de la voluntat de Rita Martorell de retratar-lo, es va entusiasmar amb la idea i va proposar que l'obra resultant fos subhastada en una gala benèfica de la Fundació Privada Samuel Eto'o, creada pel futbolista i dedicada a promoure projectes per als nens i joves desfavorits del seu país natal, el Camerun.

Durant la recent estada de Rita Martorell a Milà ambdós es van conèixer i van ultimar els detalls del projecte. Al final d'aquella primera trobada, l'artista assegurava que el futbolista li havia semblat «una persona molt amable i amb molt carisma».

Després que el futbolista es desplacés a Madrid per posar per a ella, Rita Martorell manté la seva excel·lent impressió sobre Samuel Eto'o: «No m'ha decebut en absolut, al contrari, és com me'l podia imaginar. Les seves profundes arrels cameruneses respiren en ell tot i ser un home molt europeu, és natural, amb certa ingenuïtat, i proper».

L'artista destaca així mateix la «paciència» amb què Eto'o ha posat per a ella en diverses sessions, i elogia la seva iniciativa de crear una Fundació i organitzar actes com el del proper dijous per recaptar fons per impulsar projectes al Camerun: «No deixa de demostrar el seu agraïment al seu país per la sort que ha tingut d'esdevenir un gran jugador de futbol».