Una petita empresa ubicada a la comarca granadina de l'Alpujarra ofereix la possibilitat d'"apadrinar" pernils a través d'Internet i conèixer així de primera mà el seu procés de curació, des del moment que entren en l'assecador fins que es poden consumir.

Aquesta particular iniciativa, ideada per Pernils Abuxarra i disponible a la pàgina www.jamonesdospuntocero.com, compta ja amb prop d'un centenar de padrins de tot l'Estat i altres punts del món com Argentina, Suïssa, Gran Bretanya o Itàlia.

"Qualsevol persona podrà conèixer el procés de curació del seu pernil, que dura uns 18 mesos, des que entra a l'assecador fins que es converteix en gran reserva", explica María José Cara, promotora de la idea al costat del seu soci i marit.

Per portar a terme l'apadrinament, que és un procés gratuït i que no comporta cap tipus de compromís posterior de compra, tan sols cal accedir a la pàgina web de l'empresa amb la invitació d'algun dels padrins actuals.

A partir d'aquest moment, l'interessat tindrà una cartilla on es detalla el nom del seu pernil "fillol", el lot i la data d'entrada i sortida, al mateix temps que comença a rebre fotografies i vídeos durant bona part del procés a través del bloc Diari d'una pernilera.

A causa de les limitacions que té aquesta petita empresa, el nombre d'apadrinaments està limitat per diferents campanyes: la primera va tenir lloc el juny del2010 i la segona el febrer d'aquest mateix any, per la qual cosa cap "padrí" ha pogut degustar encara el seu "fillol".

Amb tot, Cara assegura que la llista d'espera és "increïble" ja que aquest curiós mètode, que ella mateixa es pren "amb humor" i com "un joc", crea una gran vinculació i fidelitat per part dels seus seguidors i a més no encareix el preu final del producte, que ronda els 75 euros.

De fet, Pernils Abuxarra compta amb una àmplia presència en xarxes socials com Facebook o Twitter, des d'on els seus seguidors poden compartir experiències sobre el seu amor pel pernil.

L'empresa té el seu domicili a Trévelez, un poble de l'Alpujarra situat a l'entorn de Sierra Nevada, a la província de Granada de menys de 800 habitants, amb una àmplia tradició en l'elaboració de pernil, fet que ha portat a molts a considerar-lo com "la Meca del pernil blanc".