El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, van assistir ahir a la tarda a la primera representació al nou equipament Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles. L'edifici va iniciar les seves activitats a l'octubre amb la visita de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde. S'hi va representar una preestrena de l'espectacle Operetta, a càrrec Cor de Teatre, que és la primera companyia resident del nou equipament, i que, a partir del mes de maig, portarà aquest mateix format al Teatre Nacional de Catalunya.

La Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles té com a objectius incidir en la creació multidisciplinària, fomentar l'exhibició permanent d'espectacles i potenciar la creació artística, oferint exhibició i convenis per a residències de companyies, que s'estableixen en el nou equipament com a lloc de creació i assaig durant un període de temps.

El nou espai cultural acull des d'aquesta tardor l'Aula de Teatre de Banyoles, després de 15 anys d'itinerància per la ciutat. Així mateix, la Factoria d'Arts Escèniques acollirà la desena de companyies de teatre amateur que hi ha actives a la ciutat.

L'encarregat de dirigir-lo és l'escriptor, director teatral i exalcalde de Banyoles Joan Solana, que n'ha redactat el pla artístic i de gestió.

La nova Factoria d'Arts Escèniques es vol convertir en un lloc per pensar i crear espectacles i després exportar-los.

Però, al mateix temps, es posarà al servei de projectes professionals de fora de Banyoles, o de fora de Catalunya, que s'adaptin al model de residència.

El nou equipament cultural té una superfície de 1.000 metres quadrats, en què no hi ha grades ni escenaris. Consta de dues sales, la més petita de les quals es dedicarà a l'exhibició de projectes de totes les branques del cabaret, mentre que a la gran s'hi faran les residències de les companyies.

Durant la representació inaugural, a la qual també van assistir com a espectadors el subdelegat del Govern de l'Estat, Francesc Francisco Busquets i diversos regidors de la capital del Pla de l'Estany, Mascarell va recordar que "Banyoles és una ciutat amb una llarga tradició escènica".

Així, va explicar el conseller de Cultura de la Generalitat, "aquest equipament consolida aquesta tradició i contribueix a completar el sistema teatral que el país ha de tenir, des del punt de vista creatiu, però també d'allò que representa de feina per al sector".

Mascarell va afegir, a més, que la inauguració de la Factoria "és un pas endavant per a les arts escèniques de Banyoles i també de Catalunya".