Són dues jornades ben properes una de l'altra i dins el mateix municipi que celebren aquest aplec. Diumenge que ve, dia 10 a Vallcanera, i el proper divendres dia 15, a Sils. Aquesta festa s'ha denominat del Pa i l'Empenta.

L'origen és incert, però sembla que sorgí l'any següent a una terrible pedregada que devastà les collites de blat de la zona. A partir d'aleshores es prometé que, després del batre i com a prevenció de posteriors adversitats, es realitzaria una col·lecta de blat -en el cas de les cases de pagès- o bé de diners a la resta. Amb els donatius, els flequers farien panets.

L'últim dia de la capta, dia de la Mare de Déu dels Dolors, es repartien els panets, prèviament beneïts, davant de l'església. Entre empentes i batzegades -d'aquí el nom de la festa- els assistents intentaven aconseguir-ne un. Aquesta tradició de donar l'ofrena és comuna en moltes de les ermites de les nostres contrades.

Diumenge que ve serà a Vallcanera. És farà una arrossada popular, jocs per a la mainada, missa, la tradicional rifa de tortells i el repartiment de panets i una ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Girona. I divendres vinent, diada de la mare de Déu dels Dolors, a Sils i davant de l'església, a la tarda, en què es repartiran les ofrenes. La Flama de Farners serà l'encarregada de l'audició.