El Govern de la Generalitat retallarà aquest any 144 milions a les set universitats públiques catalanes, motiu pel qual cada centre ha obert taules negociadores per concretar unes retallades que, segons els sindicats, afectarà les plantilles laborals de docents i d'administració i serveis.

Fonts del departament d'Universitats i Investigació, dependent del departament d'Economia, han confirmat que l'objectiu d'estalvi és de 144 milions, encara que posen èmfasis en el fet que el pla, al marge de les mesures per a aquest any, és de legislatura i que l'objectiu és ajustar costos i incrementar l'eficiència "per equiparar en aquests quatre anys la universitat catalana a la mitjana europea".

Aquesta retallada de 144 milions recaurà principalment a la Universitat de Barcelona, que minvarà el seu pressupost en uns 45 milions d'euros, mentre que l'Autònoma de Barcelona estudia una retallada de prop de 40 milions i la Universitat Politècnica de Catalunya de 37,5 milions.

Aquestes xifres parcials no han estat ni confirmades ni desmentides pel departament d'Universitats, però són les que estudien els sindicats presents a les taules negociadores, que asseguren que la resta de la retallada, uns 25 milions d'euros, haurà de ser assumida per les altres quatres universitats: Pompeu Fabra, Rovira i Virgili de Tarragona, Lleida i Girona.

La UdG va aprovar el passat mes de febrer un pressupost de 95,4 M?, el més elevat de la seva història.

A partir d'aquestes retallades i a l'espera de com finalitzin les taules negociadores obertes, CCOO preveu que només a la Universitat Politècnica de Catalunya caldrà afrontar el pròxim curs amb 300 docents laborals menys, cosa que obligarà els professors titulars a fer més hores de classe i reduir la seva dedicació a la investigació, una qüestió que preocupa aquesta comunitat universitària.

En altres centres, com la Universitat de Barcelona, la retallada podria afectar més el personal d'administració i serveis (PAS), ja que compta amb una borsa de laborals d'unes 700 persones.

Ajustar l'oferta de màsters

Universitats no vol fer noves contractacions i sí ajustar l'oferta acadèmica de màsters duplicats o poc utilitzats en un pla que va més al de "xoc" d'aquest any i que inclou altres mesures d'estalvi, com unificar els serveis informàtics de les universitats, com van fer en el seu moment amb la xarxa de biblioteques, una mesura amb la qual espera estalviar poc més de 22 milions d'euros sense afectar la qualitat del servei.

A més, aquest pla de legislatura preveu que les inversions previstes per Universitats s'allarguin en el temps, establint una pla de prioritats que ajudi a complir els objectius del dèficit públic.