La notícia va córrer com la pólvora ahir a la tarda a la xarxa social Twitter: la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, acabava d'enviar un correu electrònic als 14.000 estudiants de la UdG admetent que "la fortíssima reducció [pressupostària] podria posar en risc el futur de la UdG". A més, l'oferta acadèmica en resultarà afectada, així com la plantilla de professorat, que serà retallada.

En el seu missatge, la rectora no pot ser més clara: "Quant a les dades que afecten la Universitat de Girona, tot apunta a una reducció aproximada del 16 per cent de la subvenció que rebem de la Generalitat per a l'exercici 2011, i una nova reducció per al 2012 encara no quantificada".

La rectora va reconèixer aquestes dades el mateix dia que Diari de Girona publicava que la Generalitat retallaria de 92'4 a 78'7 M? la seva aportació a la UdG, i que la rebaixa de la partida de personal superarà el 10 per cent.

Quan al Pla d'inversions 2007-2013, les notícies no podien ser pitjors: Geli anuncia amb contundència que "s'hauran d'ajornar totes les obres que haurien de començar aquest any i el vinent", i "els recursos es limiten al manteniment d'edificis i a la continuació parcial del programa e-administració".

"No ens enganyem. No us vull enganyar", diu la rectora, i afegeix que té el deure institucional d'"encoratjar-vos". "Cal assegurar una oferta acadèmica més reduïda però de màxima qualitat i competitiva en l'entorn català i internacional", explica.

L'e-mail, llarg, ratifica alguna de les pitjors notícies avançades en l'edició d'ahir, per exemple en el capítol de personal. Així, el pla d'austeritat elaborat per la UdG el passat novembre "no és suficient" i la retallada "afectarà també l'estructura acadèmica, amb una reducció de plantilles de personal i un ajustament de l'oferta docent a la capacitat del professorat que romangui a la UdG".

"Assumeixo la responsabilitat de dirigir les decisions que haurem de portar a Consell de Govern amb la participació i col·laboració de tota la comunitat universitària i, especialment, dels càrrecs acadèmics que representen les diferents unitats estructurals i els col·lectius de la UdG".

Anna Maria Geli encoratja a lluitar per "no perdre" el bagatge de 20 anys de la UdG i "impulsar-lo amb més decisió que mai". Per acomiadar-se, recorda que el darrer estudi de la OCDE sobre l'impacte de les universitats catalanes en el territori fa dues recomanacions: prioritzar el desenvolupament regional i local, i racionalitzar l'oferta d'ensenyaments. Aquest és "un repte de futur", diu Geli, i demana "responsabilitat, racionalitat, creativitat, intel·ligència col·lectiva i cohesió" per reforçar "el bon paper de la UdG a Catalunya i arreu del món".