El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha posat a disposició del públic a la seva pàgina de perfil de la xarxa social Flickr 193 fotos que va fer el fotògraf català Xavier Miserachs a la Costa Brava entre els anys 1958 i 1966. Segons que ha informat el museu en un comunicat, aquesta iniciativa respon al "compromís adquirit" amb la família del fotògraf de digitalitzar i divulgar progressivament les imatges de l'Arxiu Xavier Miserachs, que els seus familiars van dipositar gratuïtament el mes de febrer passat en aquest museu barceloní.

La família Miserachs va fer el dipòsit per 25 anys renovables l'arxiu del fotògraf al MACBA. Es tracta de 80.000 imatges fotogràfiques: 60.000 en tires de negatius i unes 20.000 en diapositives o transparències, així com 2.500 fulls de contacte, documentació administrativa i alguns quaderns de notes. És un patrimoni que recull 44 anys d'activitat, del 1954 i 1998, i ha donat alguns dels fotollibres més importants de la historia de la fotografia del nostre país: Barcelona blanc i negre, Costa Brava Show i Los cachorros. També són seves algunes de les fotografies més difoses de Dalí.

L'aventura de fotografiar

Xavier Miserachs és un dels fotògrafs "més importants" que va contribuir a renovar la fotografia a la segona meitat del segle XX, va dir Bartomeu Marí, director del Macba. És per això que la institució es va posar en contactes amb les filles i hereves del fotògraf, Arena i Mar Miserachs, i el 2009 els va proposar dipositar l'arxiu del seu pare al museu. L'acord va fructificar aquest 3 de febrer, quan es va traslladar l'arxiu al museu; les que ara s'exposen a Flickr són només una mostra de les gairebé 4.300 que el fotògraf català va realitzar a la Costa Brava entre 1958 i 1966.

Aquesta sèrie fotogràfica va començar com una aventura: l'estiu de 1958, quan fins i tot estudiava medicina, Miserachs va agafar la seva moto, un sac de dormir i la seva càmera Leica F3 i va recórrer tota la Costa Brava fins a Cadaqués.

Aquestes excursions les va repetir durant vuit anys fins que es va publicar el llibre Costa Brava Show, on es publicava una selecció de 155 fotografies de les quals va fer durant tot aquest temps.

La majoria d'aquestes fotografies, juntament amb altres que no van ser publicades al seu moment, poden veure's a partir d'ara a través de la plataforma Flickr; i el 2013 es farà una exposició acompanyada d'una publicació.

Jorge Ribalta, assessor en matèria fotogràfica al museu, va assegurar que aquest és "un nou model sostenible" de donació, ja que "no precisa d'un gran desemborsament per part de les administracions": no inclou cap tipus de transacció econòmica ni canvis en la propietat del material. El Macba negocia ara l'adquisició d'un conjunt de fotografies vintage de Miserachs.