Espanya ha culminat amb èxit la primera cadena de trasplantament renal de viu derivada de la donació d'un "bon samarità", un religiós de Barcelona que de forma altruista va decidir donar un dels seus ronyons a un desconegut, aconseguint que es beneficiessin tres persones. Els pacients són dues parelles -dos donants i dos receptors- i una persona seleccionada de la llista d'espera de donant mort, que ja han rebut l'alta mèdica i evolucionen favorablement després de ser intervinguts el 6 d'abril a la Fundació Puigvert de Barcelona i a l'Hospital Virgen de las Nieves de Granada.

La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, va indicar ahir, en una roda de premsa, que "tota la societat espanyola i tot el sistema sanitari públic poden sentir-se orgullosos" d'un acte que respon a la "generositat" dels ciutadans d'aquest país.

El primer "bon samarità" d'Espanya, que segueix en l'anonimat però la veu del qual s'ha pogut escoltar en aquest acte, va dir que va conèixer en una presó de Llatinoamèrica el tràfic d'òrgans i va fer broma amb comentant que se sent "més lleuger" després de donar un ronyó.

A l'explicar per què havia pres aquesta decisió tan generosa, va confessar que a ell li passa el que a la mare Teresa de Calcuta quan un periodista li va etzibar que "no faria la seva feina ni per un milió de dòlars" i la missionera va respondre que ella tampoc, ja que ho feia per "amor a Déu".

La cadena de trasplantaments, segons la seva opinió, "dóna a la vida un significat d'alegria repartida cap als altres" que indubtablement beneficia a tots. "En el meu cas vull puntualitzar que sóc religiós i que, donant, he rebut moltíssim més que el que rep".

El director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, va explicar que la cadena es va iniciar quan aquest home va expressar la seva voluntat de donar altruistament el seu òrgan i, després de superar rigorosos exàmens mèdics i psicològics que el van considerar apte, es va buscar al receptor d'una parella.

La dona va lliurar el seu ronyó per al receptor d'una segona parella de Granada, on es va traslladar l'òrgan en avió, i de la qual va sortir l'últim donant que va beneficiar a una dona de Barcelona, inscrita a la llista d'espera de morts des de feia tres anys, i a la qual, en paraules de Matesanz, "li va tocar la loteria". L'expert va apuntar que Espanya és el tercer país d'Europa on s'ha autoritzat la figura del "bon samarità", estesa especialment a països com Holanda i als Estats Units.