La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, té des d'ahir un comunicat a la web (udg.edu), on fa una crida a favor de la "universitat pública i de qualitat" i convoca reu?nions amb els càrrecs acadèmics (degans i directors de departament, el dimarts, 17), i amb representants del PAS i dels estudiants (el dimecres, 18). La rectora té la patata calenta a la teulada perquè ha d'aconseguir que el Consell de Govern aprovi els criteris per aplicar la retallada, però troba molta oposició.

L'estudiant d'avui és nadiu digital, té perfil al Facebook i usa mòbil, però, com el d'abans, sap vestir-se amb gràcia amb quatre pellingots, creu que pot canviar el món i ha entès que per fer sentir la pròpia veu s'ha de treure la pancarta al carrer. A l'administració les campanyes a les xarxes socials no li fan ni pessigolles.

La manifestació d'ahir al migdia davant la seu de la Generalitat a favor de la Universitat pública i de qualitat, i contra la tisorada va ser semblant a la de dijous. Poc a poc el professorat i el personal d'administració i serveis va sumant-se als actes de protesta nascuts espontàniament dimecres en aconseguir un grup d'estudiants impedir la celebració del Consell de Govern que havia d'aprovar els criteris de la retallada. Els estudiants exploten amb peus de plom el seu èxit i no es cansen de recordar que aquesta és una protesta pacífica. Per això no els va fer mandra arremangar-se i recollir ells mateixos les escombraries que uns espontanis no vinculats a la protesta van llençar contra la porta principal de la Generalitat, en un intent de crear confusió. I agents de paisà dels Mossos van agrair el gest.

Els manifestants, més de tres-cents, es van alimentar de dos fronts: els procedents del campus Barri Vell, el grup majoritari, i els procedents del campus Montilivi, una cinquantena. Després de proferir festivament crits de "Geli dimissió!", "el sou de la rectora, el 20 per cent!", o "Mas, burgès, treballa de pagès!", van omplir d'enganxines els vides de la Generalitat i van llegir la carta firmada per més de 50 catedràtics i professors difosa en l'edició d'ahir d'aquest diari. A les 12:31 van desconvocar la manifestació, no sense abans convocar per dimecres vinent, dia 18, a les 12 del migdia davant de cada facultat per recórrer els carrers i plantar-se a les 13 hores davant la Generalitat. Els estudiants, constituïts en assemblea permanent, treballen per consensuar aquesta manifestació amb els col·lectius de salut i de l'ensenyament primari i secundari. Els comunicats es difonen a: http://estudiantsunits.wordpress.com

A més de manifestants, ahir hi havia professors com Oriol Ponsatí, segons el qual "deixar d'oferir assignatures convertirà la UdG en un col·legi universitari", o Xavier Renedo: "Vinc com a pare de dos estudiants i com a professor per defensar els estudis clàssics", i becaris de doctorat com Roger Vilà i David Soler, els quals es van fer ressò del rumor que "es perdran molts professors associats i nosal?tres [els becaris que fan recerca] haurem de fer la mateixa feina però sense cobrar".