El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha parlat clar i contundent en declaracions al Diari de Girona: la UdG podrà ser líder en Turisme, Humanitats i Aigua, i se li confirmaran tots els estudis que ja té, però no en podrà introduir de nous. O, en tots cas, si en vol demanar algun, serà compartit amb una altra universitat que liderarà aquella especialitat. Aquí hi hauria el camí per trobar una sortida de Periodisme a la UdG. Castellà també ha posat xifra a la retallada al pressupost de la UdG: 6 milions de la part fixa més la part variable, que es desconeix.

Aquest serà l'impacte a Girona de la reordenació del sistema universitari català que planteja el Govern, i que té com a principal objectiu elevar la qualitat de la docència per poder competir en l'àmbit internacional. El nou model dibuixa una UdG líder en Turisme, amb els millors professors internacionals en aquesta matèria, amb un màster qualitativament envejable. El mateix passaria amb Humanitats, de manera que aquest seria un fet diferencial de Girona, i amb els estudis de l'Aigua, que no tan sols consideren l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), sinó també la robòtica submarina.

"Anirem al sistema compartit universitari, que significa tenir màsters conjunts i més endavant també graus conjunts", va aclarir Castellà, que admet que busca la marca "Universitat de Catalunya". "Hi ha d'haver un pacte interterritorial i els rectors de les grans universitats estan disposats a buscar un acord; això estalvia costos i permet guanyar qualitat", va dir.

Pel que fa als nous estudis de Medicina, Castellà va apuntar que aquests seran liderats per la UB, que té l'Hospital Clínic. Una vegada el Departament de Salut ha aturat l'edifici del nou hospital Josep Trueta, s'estan buscant locals a diferents punts de la ciutat, també al Parc Científic, per continuar desenvolupant la Facultat de Medicina impulsada per Ramon Brugada, sense haver d'emprendre noves construccions.

El secretari d'Universitats ha defensat que la retallada no afectarà la qualitat, i ha afegit que és impossible, com alguna estimació calculava, que la UdG passi de 710 a 268 professors associats: "Això és impossible, pararíem el sistema". "Vull veure quins plans presenta la UdG, fins i tot podria ser que no hi hagués retallada de personal docent associat; ara bé, no sé què passarà en l'interinatge del personal d'administració i serveis" (PAS). Finalment, Castellà assegura que el Govern no publicarà el decret de preus sense abans reunir-se amb els estudiants.